Ангелкова за Симеонов: Поредна година панаири, които вредят на България, не мога да си обясня защо

3785
Ангелкова за Симеонов: Поредна година панаири, които вредят на България, не мога да си обясня защо
Снимка: БГНЕС

Панаирът за преместваемите обекти се прави в началото на летния сезон и изключително много уврежда имиджа на българската държава като туристическа дестинация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на засаданието на Комисията по туризъм във връзка с обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че 5 заведения в „Слънчев бряг юг“ са незаконни.

„Не мога да си обясня мотива. Това са факти и обстоятелства, които са известни и същият панаир беше и миналата година“, допълни Ангелкова.

Ведомството на Ангелкова отговори на Симеонов: Не продаваме плажове

Министерството на туризма (МТ) не продава плажове, а ги управлява и за да го прави, е поискало актуализация на кадастралните карти. Тов...

По думите й всеки един, независимо какъв пост заема, ако смята, че има някакви нарушения, да сигнализира компетентните органи. „Това по никакъв начин не подпомага имиджа на българския туризъм. Озадачена съм, че всяко лято се прави едно и също, от миналото насам", заяви Ангелкова.

Тя посочи, че миналата година е имало същата драма за същите обекти на „Слънчев бряг юг“.

„Същият вицепремиер изпрати сигнал до РДНСК за тяхната проверка“, коментира Ангелоква. Тя точни, че след като РДНСК прави проверка на всичките въпросни заведения констатира, че проверените на място обекти са разположени на ситуираните от схемата места на пясъчната ивица.

„Всеки един от обектите след като е посочен в схемата, която аз одобрявам съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и отива при главния архитект на съответната община, на чиято територия е разположен плажа, който дава разрешение, за поставяне съгласно изискванията, които има там. Всичко, което по някакъв начин е свързано с някакви съмнения, че нещо се нарушава или не се нарушава, има си компетентни органи. Това е съдът, прокуратурата, които следва да направят своята проверка“, каза тя и посочи, че след като това се случи, ще се затвори съответния казус.

Проверките не установяват нарушения в плаж „Слънчев бряг юг“, по закон концесионерите могат да ползват до 2% търговска площ, допълни тя.

Симеонов с нова атака - Ангелкова подготвяла продажба на 20 дка плаж

Отговорът на вицепремиера Валери Симеонов към министърката на туризма Николина Ангелкова не закъсня, след като тя оспори версията, че д...

Във връзка със заявеното от вицепремиера Валери Симеонов, че ще внася сигнали в прокуратурата, че 5 заведения от „Слънчев бряг юг“ са незаконни, Ангелкова заяви: „Като министър, както и моите служители в Министерство на туризма, категорично спазваме закона и се произнасяме в рамките на нашите компетенции. Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие може да се прочете, че когато се отдава на концесия или под наем морски плаж, всъщност концесионерът и наемателят има право да ползва до 2% допълнителна търговска площ. Именно, когато експертите в Министерството са получили внесената схема, направили са необходимия преглед съгласно законодателството, установено е, че това, което е предложено, отговаря на нормативните изисквания и същата схема е одобрена. След това са правени редица проверки, както миналата година, така и по-миналата. Установено е, че изградените обекти, които са там, изцяло попадат в схемата с посочената квадратура“, каза Ангелкова.

Тя посочи, че следва да се има предвид, че Законът за устройството на територията дефинира ясно в параграф 5 и точка 80 що е то преместваем обект. Министърът на туризма заяви, че трайната съдебна практика показва, че преместваем обект е такъв, който се изгражда от материали, които не са трайно прикрепени към земята и същият може да бъде разглобен, без да се налага да се разрушават тези материали.

„Много важно е да се прочете трайната съдебна практика на съда, който е компетентен орган да прецени дали са извършени законосъобразни действия или не. Вицепремиерът не е компетентен орган. Компетентен орган е съдът“, заяви Ангелкова.

Тя поясни, че ако има сигнали, които са свързани с извършване на някакво друго нарушение, попадащо в обхвата на други закон, това е прокуратурата. „Категорично мога да заявя, че изцяло сме водени от спазване на българското законодателство и изцяло това, което е установявано от нашите проверки попада в това, което е одобрено“, каза Ангелкова и поясни, че ако има информация, която касае неща извън нейните компетенции, този който я има трябва да си сезира компетентните органи. „Ако се изисква наше съдействие, то ще бъде оказано“, допълни Ангелкова.

Министърът на туризма няма абсолютно никакви права да продава плажове, каза още министърът във връзка с обвиненията на Симеонов, че тя продава държавен плаж.

Ангелкова пак срещу Симеонов, нямало нередности с обекти на Слънчака

Абсолютно всички обекти, които са разположени на южния плаж в Слънчев бряг, са в одобрената от мен схема и те са там от повече от 10 го...

Ангелкова заяви, че министърът на туризма единствено управлява плажовете, предаде Фокус.

„Аз не споря с Валери Симеонов“, каза тя и посочи, че неговите съветници са го подвели.

Тя поясни, че по закон, когато един плаж се подготвя за концесия или да се отдава под наем, се прави проверка дали специализираната карта съответства на кадастралната. „Това е техническа процедура, която е направена от мен като министър съгласно моите правомощия, които ми дава гл. 6 от Закона за кадастъра и имотния регистър. Изобщо не става дума за каквато и да е продажба, на каквото и да било“, заяви Ангелкова.

Тя поясни, че кадастърът е към МРРБ и това е министерството, което отговоря за държавната собственост и трябва да се направи обща преценка дали е необходимо за този плаж да се прави съответствие между специализираната и кадастралната карта. Във връзка със заявеното от вицепремиера Валери Симеонов, че ще внася сигнали в прокуратурата, че 5 заведения от „Слънчев бряг юг“ са незаконни, Ангелкова заяви, че си говори с вицепремиера, но всеки има мнение.

„Моето мнение е, че изцяло се придържам в рамките на моите законови правомощия. Нито съм инженер, нито съм ДНСК, нито съдия, нито вещно лице, за да ходя да правя изследвания на обектите дали са строеж, дали не са или имат метална или не знам си каква конструкция. Разрешението за поставяне се издава от главният архитект на Община Несебър. Това не са заведения, които са се появили миналата година. Това са заведения от 10 години там“, посочи Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика