Армията вади на тезгяха казарми, складове и летище за продажба

10972
Армията вади на тезгяха казарми, складове и летище за продажба

Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през 2019 година се планира да бъдат извършени разпоредителни дейности, публикува на сайта си Министерството на отбраната (МО). Ведомството, което все по-ударно пуска на търгове за продажба и прехвърля на общини ненужните му имоти, обаче все още не обявило минималните им цени.

Преди време само за охрана на опустели казарми армията харчи годишно по около 14 млн. лв. Така, следвайки плана си да свие излишните харчове, в рамките на пет години между 2011 година и 2016 година МО успя да проведе 682 търга, но се отърва от едва 102 терена, за които е получи 34,3 млн. лв. Рекордната сума от 4,98 млн лв. пък бе дадена за 114 дка парцел с един склад в местността Кокалу в Несебър, станала печално известна покрай аферата "Дюнигейт", отбелязва "Монитор".

Министерството на отбраната дава 12 млн. лева за криптографи

Криптографи за 12 млн. лева с ДДС ще купува Министерството на отбраната. Доставчикът на IP криптографски средства за защита н...

В последните няколко години обаче ведомството пробва да разпродаде със замах имотите си с отпаднала необходимост. Именно по тази причина в списъка за тази година са попаднали терени в цели 18 области-София, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Монтана и Русе. Сред тях са опустели казарми, складове, стрелбища и дори летище, което се намира в пазарджишкото село Черногорово.

В списъка има и доста апетитни имоти като незастроен терен с площ близо 40 дка в близост до Софийския околовръстен път край столичния жк „Люлин“, а също и парцели в кварталите „Княжево“, „Горна баня“ и в районите на Панчарево, Банкя и Божурище. За продажба е обявен дори терен с близо 19 дка площ в тузарския квартал „Драгалевци“, върху който са изградени складове. МО иска да се отърве и от куп армейски имоти край морето, сред които в бургаските квартали „Сарафово“ и „Банево“, в Созопол, Несебър, Царево, Черноморец и Поморие, както и от терен в местността Кара тепе във варненския квартал „Виница“ и от казармите в район „Владислав Варненчик“.

27 доброволци отиват на военно обучение край морето

В продължение на четири седмици доброволците ще изучават военния устав, опазване на хората и околната среда в условията на ядрена, химична и биологична защита, евакуационни дейности и други дейности, с които е натоварена родната армия. Курсистите ще имат и часове по стрелба и тактическа подготовка, действия в отговор на терористична заплаха и инженерна подготовка за осигуряване на различни видове машини. Сред доброволците, които след успешно преминаване на началната подготовка могат да се прехвърлят и към специализирано военно обучение, има учители, студенти и спортисти на различна възраст. Курсът ще завърши на 9 август с най-старата воинска традиция - полагането на военна клетва. До края на годината пък ще бъдат проведени по един курс по начална и специална военна подготовка, за които може да се кандидатства до 16 август, съобщиха още от МО.

Министерство на отбраната с кампания за набиране на войници

Министерството на отбраната стартира национална информационна кампания за популяризиране на военната професия в 29 града. Тя е под надс...

И припомниха, че съгласно закона мераклиите трябва да са пълнолетни, да нямат друго гражданство, да са годни за военновременна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да няма образувано наказателно производство. За периода на обучение по начална и специална военна подготовка се осигуряват безплатно настаняване, хранене и униформа, медицинско обслужване и задължително застраховане, посочват още от ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика