Асен Василев: Бюджетът ще бъде внесен до края на януари

3127
Асен Василев: Бюджетът ще бъде внесен до края на януари
Снимка: БГНЕС

До края на януари ще се постараем да е внесен бюджетът за 2022 година. Това каза на първия си за годината брифинг заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

По думите му публичното обсъждане ще е в средата на януари.  Той добави, че е реалистично през февруари държавният бюджет да се гласува в парламента. 

"Той ще бъде със сравнително малко заложени политики, понеже не са готови министрите спрямо коалиционното споразумение", обясни Василев.

Министърът коментира и актуализацията в средата на годината на новия бюджет.

"Няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Затова се взе решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие и после да има актуализация", поясни финансовият министър.

Асен Василев заяви, че за Плана за възстановяване се водят разговори в ЕК и в средата на януари да има версия, която да работя и за Брюксел и за българската енергетика.

Министърът обяви, че се готви и много амбициозна инфраструктурна програма, която по предварителни оценки е за 12 млрд. лв. и е за обекти, които да се изградят в следващите 4 г., сред които са довършването на "Хемус", решаването на казуса с отсечката Русе-Бяла и др. Той допълни, че за много от тези обекти няма готови проекти, а за други вероятно са остарели и не отговарят на съвременните изисквания, така че предстои да се оцени какво е реалистично да се изгради в 4-годишен мандат и как да се финансира. 

Как завърши 2021 година?

Министърът добави, че 2021 година завършва с бюджетен дефицит от 3%, което с 0.6% по-малко от предвидения в актуализацията на годишния финансов план на държавата. Резултатът е и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет на 2021 г.

"Това се дължи основно на по-високи приходи", каза Василев. За 2021 г. има и със 7.9 млрд. по-високи приходи от консолидираната фискална програма от приходите, реализирани през 2020 г.

От "Продължаваме промяната" към Борисов за бюджета: Донякъде неистини, донякъде манипулации

Донякъде неистини, донякъде манипулиране на истината – така Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме п...

Казусът "Спецов"

На въпрос за това дали Румен Спецов ще продължи да бъде начело на Националната агенция за приходите заради продължаващите съмнения, свързани с продажбата на негова фирма, Асен Василев обяви за пореден път, че няма казус и че всичко по случая е изяснено.

"Не мисля, че има случай, който трябва да бъде обяснен, работи от май, виждате събираемостта е безпрецедентна", допълни Василев.

Посочи, че прокуратурата и следствената служба са установили, че Спецов няма дългове. "Не продава фирма със задължения, казусът е дост разискван, достатъчно опорки чухме по него", заключи министърът. Отново обяви, че годината е завършила със 17.8% повече събрани данъци, което няма как да се дължи нито на инфлацията, нито на комбинацията й с икономическия ръст на страната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика