Асен Василев: Трябва да имаме готовност за частично затваряне на икономиката

18802
Асен Василев: Трябва да имаме готовност за частично затваряне на икономиката
Снимка: БГНЕС

Трябва да имаме готовност за поне едно частично затваряне на икономиката. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев в коментар за актуализацията на бюджета. Коментарът си той направи по време на заседанието на Тристранката в отговор на запитване на КНСБ да бъде внесена яснота по темата.

Това, което чуваме от Европа, от САЩ и това, което се чува по линия на здравното министерство, е, че има голяма вероятност от трета вълна и трябва да имаме готовност за есенно-зимния период, предупреди Асен Василев. Част от разговорите с МЗ е всичко да бъде предвидимо и да не е поголовно.

Първите стъпки в актуализацията на бюджета започнали със здравното министерство, като стигнали до една визия, че в зависимост от нивото на заболеваемост трябва да се излезе със заповед на МЗ, която общо и ясно да казва какво означава за бизнеса и училища, като мерките не се взимат от днес за утре. Ако влезем в зелената, оранжевата, червената или тъмночервената зона - това са мерките, които трябва да бъдат предприети. Тези заповеди трябва да излязат в рамките на тази седмица.

Асен Василев: Ще подготвим актуализация на бюджета, която ще дадем на новия парламент

Ние сме заявили амбиция да подготвим актуализация на бюджета, която да бъде внесена в парламента. Предполагам, че процедурата ще бъде з...

В момента сме започнали процедура по актуализация на бюджета. Основните параметри на процедурата са да се запази текущото ниво на бюджет дефицит, като ще може да се реализират по-големи приходи и ще може да се вдигне разходната част, без да се увеличава дефицитът.

Истината е, че дали ще има милиард или милиард и половина в преизпълнението на приходната част, ще знаем през първата седмица на юли месец, каза още Асен Василев. Нашата амбиция е до средата на юли месец да се фиксира макрорамката на актуализацията на бюджета, но трябва да има ясна представа от МЗ какво смятат, че е редно да се прави в различните нива на заболеваемост до края на годината. Това вече може да се използва като основа, за да се проведат поредица от срещи по нов дизайн на мярката, започвайки от септември до края на годината, като бъде заложено в актуализацията на бюджета.

Другото нещо, което се разглежда като част от това, е вместо мярката за пенсионерите от 50 лева, да се направи преизчисляване на пенсиите, като това залегне устойчиво занапред.

По отношение на дизайна на мерките за бизнеса Асен Василев отбеляза, че на база на сценариите и заповедите на здравния министър е разумно да започнат серия от разговори по какъв начин може да бъде подпомогнат, ако сме в зелената, оранжевата, червената или тъмночервената зона. Това е една добра основа, на която да се стъпи, за да може да се види кои сектори биха могли да бъда засегнати, за да може помощта да бъде прецизна, навременна и предвидима, категоричен бе финансовият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Последен ден за регистрация на листите в ЦИК

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика