Атанас Атанасов е против задължително гласуване и 100% мажоритарен вот

17584
Атанас Атанасов е против задължително гласуване и 100% мажоритарен вот
Снимка: БГНЕС

Против съм 100% мажоритарен вот, а като цяло Реформаторският блок не приема и задължителното гласуване - то е право, а не задължение. Това заяви председателят на комисията по вътрешните въпроси Атанас Атанасов.

По думите му най-добрият вариант за смяна на изборната система е да има 100% възможност за преференция. Въпросът за 100% мажоритарен вот за парламента е по-особен вид провокация, смята Атанасов. Той обясни, че такава система би изкривила картината на представителство, защото 30-40% от гласувалите няма да бъдат представени.

Кънев: Ще предложим редакция - Подкрепяте ли повече мажоритарност в пропорционалната система?

Срещата беше свързана с въпросите за референдума и предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот. Очевидно е, че не подкрепяме това пред...

Същевременно Мая Манолова заяви, че въпросът на президента за мажоритарен елемент е неясен. Бих предложила въпрос със 120 депутати мажоритарен избор и 120 - пропорционален, каза тя. Ако не се приеме, ще подкрепя въпросът да е "искате ли 100% мажоритарен вот за парламента", добави тя. И опоредели сегашният въпрос - искате ли част от депутатите да се избират мажоритарно, за провокация.

Доброволни отряди

В предаването „Още от деня“ по БНТ о.з. генерал Атанас Атанасов заяви, че не можем да дадем на доброволните отряди правомощия, равни на полицията. Според него предложението за връщането на доброволни отряди, които да се самоорганизират с цел защита на собствеността и сигурността на хората по места, е недопустима мярка, която може да доведе до саморазправа и сериозни последствия.

„Сигурно би било полезно хората да се организират и да дават информация своевременно на институциите за това как да действат. Институциите трябва да си бъдат на мястото“, добави Атанасов. Според него доброволните отряди няма как да бъдат съставени от държавни служители, защото хората в тях няма да са преминали съответните критирии, а така ще попаднат случайни лица като тези, които сега се саморазправят с ромите от квартал „Орландовци“ в София.

Мажоритарният вот на Местан - реална опасност или кръчмарска сметка?

100% мажоритарен вот – това предложение на ДПС разбуни политическите духове през тази седмица. А днес, 19 юни, лидерът на Движени...

В контекста на разговора генерал Атанасов изрази мнение, че ДПС е политическата сила, която винаги се е възползвала от ескалация на етническото противопоставяне във всяка ситуация. Особено сега, когато от Движението за права и свободи неистово се стараят да получат политическо представителство в София. Това е отражение и на реакцията на ДПС относно ситуацията с ромите в „Орландовци“, смята той.

„Необходимо е регионите да бъдат наситени от униформена полиция, а хората трябва да подават сигнали до властта, за да се защитават. Институциите са в дълг към гражданите и трябва системно да възстановяват доверието си в тях“, завърши Атанасов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика