Атанас Атанасов: Катастрофалното несправяне със здравната криза е факт

2244
Атанас Атанасов: Катастрофалното несправяне със здравната криза е факт
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В профила си във Фейсбук съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов написа следното по повод зсравната криза заради коронавируса:

След като проследих пресконференцията на здравния министър Ангелов и проведох спешна среща със здравния екип на Демократична България считам, че

Правителството трябва да предприеме незабавни мерки за справяне с кризата и да представи план за ваксиниране срещу Covid-19

Катастрофалното несправяне със здравната криза, причинена от Covid-19 е факт. Прогресивно нарастващият брой на заразените и нуждаещи се от болнично лечение граждани доведе до крах здравната ни система и постави в риск обслужването на всички пациенти. Властта се опитва да прехвърли отговорността за кризата върху обществото и да маскира хаоса зад клишета за „гъвкави мерки“.

Оценката на здравните експерти на Демократична България е категорична: българското здравеопазване е в колапс, а животът и здравето на българските граждани са подложени на риск. Неконтролираното разпространение на заразата вече има и тежко отражение върху икономиката.

За да се предотврати пагубното задълбочаване на кризата, незабавно трябва да се въведат мерки за ограничаване на скоростта на разпространение на заразата, да се мобилизират всички ресурси за спасяване на здравната система и осигуряване на лечение за всички нуждаещи се българи, както и да се осигури пряка и административно облекчена финансова подкрепа за спасяване на засегнатия бизнес.

Трябва да се въведат следните краткосрочни мерки до овладяване на увеличението на броя заразени граждани от COVID-19:

1. Преминаване към дистанционно обучение за всички деца до края на 2020г. За родители, които нямат възможност да работят дистанционно и са принудени да вземат неплатен отпуск за гледане на дете трябва да бъде отпусната финансова помощ на дневна или месечна база.

2. Временно затваряне на всички заведения с адекватна пряка финансова компенсация за фирмите и служителите.

3. Стриктни правила за работа на търговските обекти и засилен контрол предвид обичайните струпвания на хора около предстоящите коледни и новогодишни празници. Информационна кампания, насочена към превенция на тези струпвания.

4. Ограничаване на събирането на хора на закрито.

България е трета в ЕС и втора на Балканите по смъртност от Covid-19 на 14-дневна база

На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство, заяви на редовен бриф...

5. Преминаване на администрацията в онлайн-режим на работа.

6. Публична програма за дистанционно излъчване на културни събития от сега до началото на януари и пряко подпомагане на артисти и креативен бизнес.

7. В периода до Коледа да се ограничат празнувания, банкети и събирания и драстично да се ограничи туризма, отново с ясни правила и преки компенсации.

8. Осигуряване на постоянна и сигурна онлайн-платформа за връзка между пациенти, лични лекари, РЗИ и работодатели за проследяване, тестване, изолация и назначаване на домашно лечение при гарантирана връзка и ограничаване на преките контакти.

9. Незабавно изготвяне на Национален план за включване на всички държавни, общински и частни болници в овладяването на здравната криза, който да бъде ясно комуникиран и спазван и да даде необходимата сигурност на българските граждани.

PCR тестовете не винаги хващат COVID-19, призна здравният министър

Оказва се, е има COVID-19, който не може да бъде хванат от PCR тест. За това призна здравният министър проф. Костадин Ангелов по време ...

Некомпетентността на управлението се изразява и във факта, че няма план за ваксинирането на населението, който да е представен за обществеността. Правителството отказва да даде отговор на въпроса с кои фармацевтични компании, разработващи ваксини, има сключени договори и дали сред тях са производителите на първата ваксина - Pfizer и BioNTech.

Предвид това настояваме да бъдат публикувани договорите на Република България с фармацевтичните компании, разработващи ваксини срещу Covid-19, да бъде заявено ясно, дали българските граждани ще имат възможност да се възползват от първата разработена ваксина, едновременно с останалите граждани на ЕС, както и бъде подготвен и представен план за ваксиниране срещу Covid-19.

Несигурността и недоверието в способността на управляващите да изведат България от здравната и икономическа криза вече пораждат напрежение в обществото. Призоваваме правителството да поеме отговорност и да представи ясен план за справяне с кризата или незабавно да подаде оставка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика