Атанас Пеканов: По-добре да имаме добър, отколкото претупан План за възстановяване и устойчивост

3996
Атанас Пеканов: По-добре да имаме добър, отколкото претупан План за възстановяване и устойчивост
Снимка: БГНЕС

В Националния план за възстановяване и устойчивост е заложен проект за медицински хеликоптери за оказване на медицинска помощ по въздух. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов пред БНТ.

По думите му при бившите управляващи нямало чуваемост защо не са сметнали за нужда медицинските хеликоптери да залегнат в Плана. Пеканов е на мнение, че държавата трябва да има институционалната подготовка да реагира в критични ситуации.

Пеканов: Няма да има застрашени сектори, ако парите по Плана за възстановяване дойдат тази година

Средствата в Националния план за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Това заяви вицепремиерът по европейските Атанас Пеканов...

Не трябва да се надяваме на дарения, подчерта вицепремиерът и определи като добър жест ИТН да си дари партийната субсидия за подпомагане на засегнатите хора от пожарите. В Плана залягат и други форми, които засилват протективната роля на държавата, каза Пеканов.

Той изтъкна, че планът е в завършен вид от гледна точка на служебния кабинет и от гледна точка на министерствата, които са носители на Плана. Двете неща, за които се търпи ангажимент е в сферата на енергетиката и как ще се адресират критиките по върховенството на закона и правото. По тези две точки в плана трябва да се намери консенсус, настоя Пеканов. Един служебен кабинет, който има ограничен мандат не може да вземе ангажимент, че даде реформа ще се случи, посочи Пеканов.

Редовният кабинет трябва също да е носител на плана, допълни той и призна, че има забавяне със сигурност. „По-добре добър План, отколкото по претупан начин да използвате средствата“, позова се Пеканов на призива от Европейската комисия.

Вицепремиерът допълни, че ни липсва общият макроанализ в Плана – какви са рисковите и пречките. Планът е готов, но първоначалният начин, по който бил оформен, би могъл да бъде по-добър. Трябва да има стабилен дългосрочен парламент за по-сложните въпроси, категоричен бе той.

Пеканов разкри на колко пари може да разчита страната ни от Брюксел

С обновената версия на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат стимулирани 8 милиарда лева частни инвестиции, заяви от парламент...

Във връзка с приемането на еврото, Пеканов уточни, че има позитиви от приемането на еврото, които са повече от негативите. За рисковете трябва да бъдат взети много мерки, добро време за преходен период и да няма поскъпване на цените на стоките и услугите. Всичко за това кога ще приемем еврото е решение за политическите сили и парламентарно представените партии, каза той.

Атанас Пеканов се чувства много отговорен и с много интензивна работа като вицепремиер по европейските въпроси. Той иска да завърши това, което е започнал.

Прочетете още по темата: Пеканов: Няма да има застрашени сектори, ако парите по Плана за възстановяване дойдат тази година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика