Бакалов оглави Военното разузнаване

6069
Бакалов оглави Военното разузнаване
Снимка: БГНЕС

Йордан Бакалов е назначен за началник на служба "Военна информация". Днес бившият служебен министър на вътрешните работи ще бъде представен от министъра на отбраната в службата. Това обяви Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

На въпрос дали Йордан Бакалов разполага с достатъчно високо ниво на английски език, необходимо за този пост, Ненчев отговори: "Йордан Бакалов разполага с изключително високо ниво на морал – нещо, което мен лично ме впечатлява и е водещо при вземането на това решение. Без морал нищо не може да се случи".

От друга страна Бакалов е изключително добре подготвен за тази работа и в тази сфера, добави Ненчев. Бакалов преподава в тази сфера и е дългогодишен член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, каза министърът. "Имам много голямо основание да вярвам, че ще се справи", отбеляза още Ненчев.

По отношение на предстоящата промяна в законовата уредба и евентуалната необходимост от преназначаване на директора на службата, Ненчев отвърна, че когато това се случи, тогава ще се мисли. "Толкова дълго време не мога да оставя службата без директор", настоя Ненчев.

Запитан дали мирът на Балканите е застрашен с оглед случващото се в Македония, Ненчев отвърна, че на този етап няма пряка заплаха за България и за района. "Следя информацията по няколко пъти на ден. Очевидно сме притеснени от случващото се, очевидно не е постигнато до момента политическо решение на кризата. Надявам се Европейският съюз да изиграе по-активна роля в този насока", подчерта Ненчев.

На въпрос дали България ще вземе отношение, военният министър на страната отвърна: "Би било чудесно. България би могла да бъде един посредник в този процес. Доколкото разбирам, към нас има доверие и са направени такива плахи опити на този етап от македонска страна на по-ниско ниво", коментира Николай Ненчев.

Запитан дали е притеснен или разконцентриран от слуховете за негова смяна като министър, Ненчев отвърна, че не се притеснява от "слуховете, разпространени от руската пропаганда". Запитан докъде е стигнала проверката по сигнала за подкуп от страна на руснаците, Ненчев отвърна: "Не съм казал, че са били руснаци". Той отказа да сподели повече информация как върви проверката и на какви въпроси е отговарял по време на своя разпит.

По-рано в рамките на своето изявление пред гостите на конференция на тема "Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията", Ненчев обяви, че България трябва да докаже, че е съюзник на НАТО и член на ЕС не само на думи. Все още това не се случва напълно поради "пагубното влияние на силите на миналото", стана ясно от думите на Ненчев. Според него независимо от стратегическите успехи на българската външна политика страната ни все още не е необходимото ниво на политическата зрялост.

"Кризата в Украйна е истински тест за това доколко можем да споделяме европейските ценности. Преди незаконното анексиране на Крим и руската намеса в суверенна Украйна за много политици беше лесно да твърдят, че са "за" НАТО и ЕС. Но когато самите европейски ценностите са заплашени в Украйна и трябва да се защитават, за много наши политици дойдоха сложни времена", обяви Ненчев.

По отношение на случващото се в Македония Ненчев каза, че "всяка дестабилизация носи рискове и за нас, независимо дали говорим за тероризъм, бежанска вълна или нарушаване на човешките права". Според Ненчев териториалната цялост и суверенитета на Македония трябва да бъдат гарантирани, а нейните граждани трябва по демократичен начин да определят своето бъдеще.

Министърът на отбраната коментира още, че исканото увеличение на бюджета за отбрана не е самоцел, а единственият начин да гарантираме националната сигурност. Средствата за отбрана пък няма да бъдат хвърлени на вятъра, а ще бъдат стимул и за развитие на икономиката и нови работни места, посочи той. Ненчев каза, че разчита на пълна подкрепа от правителството, парламента и обществото. "Вярвам, че обществото е на страната на справедливостта и на цивилизационния избор, който България е направила", заключи военният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика