Банов се оплете - рекетирали го през трети лица, не знаел, че рекетьорът отишъл в МОН

5526
Банов се оплете - рекетирали го през трети лица, не знаел, че рекетьорът отишъл в МОН
Снимка: БГНЕС

Декларирал съм, че във всеки момент съм готов да си подам оставката – депозирал съм я. Премиерът ми каза да не се предавам. Това заяви министърът на културата Боил Банов във връзка със скандала "Ало, Банов съм".

Много хора знаеха, че са ме рекетирали от 4 години. При мен той (Ангел Ангелов, бивш ръководител на дирекцията за европроекти в Министерството на културата) действаше чрез трети хора. Казваха ми, че "имат записи, ще ви унищожат". Става въпрос за предаване през посредници - хора, идващи в министерството за работа по други проекти. Те (Ангел Ангелов и Иво Костов) правят същото в МОН, добави Банов, според който става въпрос за организирана престъпна група, използваща шантаж за печелене на (евро)проекти. Министърът на културата каза и, че има подаден сигнал от директор на дирекция в МОН за спукана гума, защото на Ангелов бил спрян достъп до проекти. Ангелов работи в МОН като отговорен по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Но шокиращо на въпрос защо не е освободил и предупредил за Ангелов, Банов каза, че не знаел, че Ангелов работел в МОН.

В сагата "Ало, Банов съм" се появиха имената на Алексей Петров и майката на Гери-Никол

Сагата "Ало, Банов съм" придоби съвсем нови измерения след посочването на конкретно име, което може да е направило записите на сегашния...

Банов даде пример за проект за трансгранично сътрудничество с Румъния, в област Силистра. Силистра се отказа от него, а заради това имаше натиск към нас да не се спира – страшен натиск, по думите на министъра на културата. Според него в поне 4-5 случая имало такива заплахи. Всичко ще дам в прокуратурата, обеща Банов. Той уточни и, че директният натиск на Ангелов понамалял, когато самият Банов стана министър на културата, след като беше зам.-министър на култура.

Записът, разпространен от БСП, е подработен – сглобен от записи от десетки срещи, нагласен е, сигурен е Банов. "Докато стане ясно, че всичко това е помия и лайна, сега да се чудя къде да ми учи детето, където и без това го скъсваха в училище от майтапи, че баща му е министър", тотално блесна културният министър и заяви: "Жална ни майка, ако така ще печелят изборите и ще управляват държавата".

"На министъра на културата да посягаш по този инфантилен и грозен начин е да посягаш на цялата култура", продължи с изблиците Банов и обяви, че БСП не може да преживее, че той е развил културните връзки с Русия – например заради договор с Ермитажа. "Аз не съм точно политик, експанзивен съм, аз не съм се научил да ги гълтам тия неща", завърши Банов и даде пример за честността си – давал държавни пари за ремонти на второстепенни разпоредители, а не ги използвал лично той, един вид да се облагодетелства "законно".

Гледната точка на БСП

Става въпрос за спестените пари, с които е ощетена държавата. Става въпрос за това, че акт 15, с който е приет проекта за Ларгото, е подписан 36 дни след обявения краен срок на проекта. Но е странно, че има спиране на строителството за 33 дни, смятаме, че има 3 от 5 фалшифицирани актове 10 (документ за временно спиране на строителството) – така депутатът от БСП Димитър Данчев внуши, че в скандала "Ало, Банов съм" става въпрос за повече пари,не за 750 000 лева. Всъщност, според Данчев трябвало да има иск за около 1,7 млн. лева, защото освен искът за 754 000 лева, заведен в съда от Министерството на културата, трябвало да се търси и щета от трите акта – за над 600 000 лева, както и трябвало да бъдат задържани внесени като гаранция от изпълнителя пари.

Томислав Дончев разпореди проверка на проекта за Ларгото

Вицепремиерът Томислав Дончев нареди проверка на проекта за Ларгото. „Проверка на място, на всички разходи и документация, за да...

Министър Банов като казва, че е изнудван от 4 години, защо не е подал сигнал, попита Данчев.

Банов отговори, че са "пълни глупости" твърденията за двойно по-голям срок за неустойка. И изрази увереност, че Елена Йончева не е проверила какъв точно запис е получила и затова сега излизат тези за двойно по-голяма неустойка, която трябвало да се търси. На директен въпрос за колко дни закъснение се иска неустойка, отговорът беше: "Не помня, не съм юрист – 20 или 30 дни". Той не се съгласи и, че искът е подаден за закъснение, което няма как да бъде прикрито. Банов попита и дали Йончева се познавала предварително с Ангел Ангелов и Иво Костов, защото "тогава всички отиваме в прокуратурата".

Плашат сега с ОЛАФ, проектът "Антична Сердика" вече е проверяван – да им дадат записа, да отрежат главата на зам.-министъра, на който не му е в правомощията да се занимава с това, замествах само Вежди Рашидов, който беше болен – дори твърденията за срока на БСП са нелепи, каза Банов. Той обяви, че много колеги на Йончева му се обадили да го подкрепят, но това не направил "Мастъра" т.е. Стефан Данаилов. "Даже прочетох, че казал някъде, че Банов по-добре да се оттегли, докато тече разследването – браво бе, Мастъре, браво", завърши с апломб Банов, уточнявайки, че бил в много близки отношения с Данаилов.

"С информацията разполагаме от няколко дни, през миналата седмица. Ние не разкриваме как сме получили, тя е получена от Елена Йончева. БСП не е канал и рутер - гражданите трябва да научат и да вземат примера от това което правим ние." Това заяви Пенчо Милков, депутат от БСП, за записа с разговор на министъра на културата Боил Банов. Той допълни, че най-важното е хората да знаят, че нещата се променят и да не си мълчат. По думите му "най-малко важното е как сме получили записа, той е получен от Елена Йончева. Важното е как в българския бюджет може да не влязат 700 хил. лв. и тази схема е проработила, тази държавата е ощетена, защото съденето не означава, че сумата ще бъде събрана от фирмата."

Милков допълни, че става въпрос за "периода на строителство на Ларгото и че строителството е спирано пет пъти, като това се явява успешната възможност да не се взимат сумите."

Служителят, за когото Банов твърди, че го е рекетирал: Завеждам дела за клевета

Нямам отношение към записи. Изказванията на г-н Банов и г-н Рашидов приемам като клевета, каквато са те явно, за което съм предприел ме...

"Не разкриваме информаторите си, от нас записът не е манипулиран", увери депутатът и допълни, че има още три разговора - със строителя, с независимия строителен надзор и с подчинени на Банов.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков допълни пред bTV, че "нашето политическо решение е, че докато няма доказателства Боил Банов да не подава оставка, защото ние не вярваме на г-жа Йончева."

"Ако ви запиша вашата оперативка, най-различни закачки мога да хвана и да ги пусна по медиите. Г-жа Йончева е една пощенска кутия. Виждате, че има реакция, нека да оставим органите да си свършат работата, ние за разлика от БСП, им се доверяваме. БСП обслужи съзнателно или не хора, които имат други интереси в тази ситуация. За първи път се случва цяла партия да обслужва едни мишоци. В тази кал ще бъдат опръскани страшно много читави хора", категоричен бе Биков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика