В сагата "Ало, Банов съм" се появиха имената на Алексей Петров и майката на Гери-Никол

10832
В сагата "Ало, Банов съм" се появиха имената на Алексей Петров и майката на Гери-Никол
Снимка: БГНЕС

Сагата "Ало, Банов съм" придоби съвсем нови измерения след посочването на конкретно име, което може да е направило записите на сегашния министър на културата Боил Банов във връзка с проекта за ремонта на Ларгото – Ангел Ангелов, бивш ръководител на дирекцията за европроекти в Министерството на културата. В нея вече са намесени имената на Алексей Петров и на майката на певицата Гери-Никол.

Според статия във вестник "24 часа" Ангелов работел в Министерството на културата като отговорен за европроекти от 2009 до 2016 година, но преди това е работел в Националната разузнавателна служба. Боил Банов твърди, че Ангелов разполагал с много записи и "от 4 години ме изнудва да не наказвам фирми". По думите на министъра на културата, Ангелов действал с Иво Костов, който работи като консултант от 2007 година насам. По професия той всъщност е анестезиолог, но е и собственик на компания за производство на ориз и на редица медицински фирми. А с Ангелов има връзка още от 2004 година – тогава те стават собственици на апартамент от 47 кв. метра на столичната улица "Тунджа" 38, близо до Петте кьошета в центъра на града и са доста активни на имотния пазар.

Томислав Дончев разпореди проверка на проекта за Ларгото

Вицепремиерът Томислав Дончев нареди проверка на проекта за Ларгото. „Проверка на място, на всички разходи и документация, за да...

Всъщност Ангелов е действащ държавен служител – пак се занимава с европроекти, но към Министерството на образованието (МОН), като отговаря за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", а Костов действа като представител на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) – организация, създадена от Валентин Моллов и ръководена от доста известния Алексей Петров.

Проектът "Антична Сердика"

Самият проект е поет от ДЗЗД "Сердика", в което влизат "Пътища и мостове" ЕООД с 50% дял, държавната фирма "Реставрация" ЕАД (собственост на Министерството на културата) е с 30%, “Пътстрой Варна” и "Финанс груп 2013" са с по 10%. "Финанс груп 2013" е собственост на Ирена Георгиева, майката на певицата Гери-Никол.

Ларгото е завършено на 29 декември 2015 г., прието е на 25 януари 2016 г. от Министерството на културата, но приемателната комисия към МРРБ открива нередности и се налага изпълнителят да строи още. Обектът е приет на 25 февруари 2016 г., или 36 дни след крайния срок 20 януари 2016 г. Неустойката за забавяне е 0,2% на ден от цялата сума по договора - 12,5 млн. лв., или 750 хил. лв. (отделно има допълнителен договор, за 2,3 млн. лева заради "непредвидени допълнителни дейности"). Заради забавянето тогавашният министър на културата Вежди Рашидов подписва исковата молба до съда. След това делото тръгва без успех за министерството, като сега е на втора инстанция, а на първа държавата губи и е осъдена да плати 26 000 лева разноски. От БСП твърдят, че сумата от близо 1 млн. лв. неустойки, които според тях не са поискани от изпълнителя ДЗЗД "Антична Сердика", са за друг период на спиране на обекта - през пролетта и лятото на 2015 година. Министър Банов е категоричен, че всички неустойки за забава са поискани по съдебен ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com