Бареков иска анкетна комисия заради "нерегламентирани контакти на Плевнелиев с ЕВН"

18678
Бареков иска анкетна комисия заради "нерегламентирани контакти на Плевнелиев с ЕВН"
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков отправи призив към Волен Сидеров да подкрепят подписка в Народното събрание, инициирана от избягалия от Коалиция за България народен представител Румен Йончев, за създаване на анкетна комисия, която да разследва застрашава ли националната енергийна сигурност на страната президентът Росен Плевнелиев. Ето и пълният текст на съобщението:

"Уважаеми г-н Сидеров, като лидер на най-голямата извънпарламентарна партия "България без цензура" ви каня заедно да подкрепим подписка в българския парламент, инициирана от Румен Йончев, за създаване на анкетна комисия, която да разследва застрашава ли националната енергийна сигурност на страната президентът Росен Плевнелиев. Както беше изнесено в медиите, държавният глава поддържа нерегламентирани контакти с шефове на ЕРП-та, което може да се окаже в ущърб на българските национални интереси. Доколкото имаме информация, президентът Плевнелиев няма мандат за поддържане на подобни задкулисни контакти, ден след които от монополното дружество заплашиха държавата с иск от близо 1 милиард евро. Целта на анкетната комисия е да събере данни и за начина, по който съдружникът на държавния глава Иво Прокопиев и подопечната му "Булброкърс" станаха посредник за продажбата на миноритарния дял на ЕВН по времето на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов на двойно по-ниска цена от пазарната по признанието на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Г-н Сидеров, надявам се на Вашия положителен отговор".

Днес сутринта и бившият вътрешен министър Румен Петков напомни за срещата на Плевнелиев с шеф на ЕВН, като посочи, че тя не е била предварително декларирана и така проведена не изглежда много редна. Петков дори каза, че такава среща е основание да се иска оставката на президента.

Не трябва вината за проблемите в енергетиката да се прехвърля върху ЕРП-тата, заяви президентът

ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът за "дупките" в енергет...

В официално съобщение от ЕВН уточняват, че са се обърнали към международен арбитраж заради неизплатени задължения на НЕК за производство на зелена енергия в периода 1 юни 2012 година – 1 юли 2013 година. От дружеството обаче подчертават, че „не могат да потвърдят никаква медийна информация за каква сума ще търсят обезщетение”. И уточняват – отворени сме за преговори с НЕК и не настояваме за съд.

Припомняме, че днес изтича срокът на ЧЕЗ за плащане на дългове, даден от НЕК. Утре ще изтече срокът за ЕВН и "Енерго-про".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика