"Безпрецедентна подмяна": Министрите на ПП-ДБ се оттеглят от кабинета на Габриел (ВИДЕО)

12111

Този проектокабинет не е съгласуван с нас. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на извънреден брифинг, след като Мария Габриел върна папката с мандата на президента Румен Радев. Предложеният от нея състав изненада част от (не)коалиционните им партньори.

"Предложеният състав в папката, представена на президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проект с тях на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас", каза още Денков и допълни:

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета. Никога не съм се съгласявал да участвам в кабинета. При това положение аз съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този МС".

Същите декларации показаха последователно правосъдният министър Атанас Славов и регионалният Андрей Цеков, както и номинираната за здравен министър Катя Панева.

"Няма съгласие и по текста на споразумението. То беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които така и не бяха обсъдени докрай", допълни Денков. Още: Денков: Това е кабинет на ГЕРБ-СДС, не е съгласуван с ПП-ДБ

ГЕРБ са напуснали преговорите и са отишли при президента още в първия ден на проучвателния мандат, стана ясно от думите на Денков. Според нето това е знак, че в "последните дни нямаше от другата страна желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв".

"Габриел няма качества за премиер"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допълни, че е загубил доверието си в Мария Габриел, която е показала, че няма качества за премиер. 

"Жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам. Защото всичките тези дни той не се появи нито за ден да преговаря с нас. Той използва 4 жени, криейки се зад тях. Нямаше даже и мъжеството да пдстане на масата и да каже: "Аз не мога да приема или мога да приема следният кабинет". Господин Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски", каза той.

"Радев да оттегли указа си"

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова президента Румен Радев "да не участва в потенциално нарушение на Конституцията".

"Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви, оттеглете си указа", каза той Още: ПП-ДБ изживяха пик на унижението в неделя: Политологът Марая Цветкова в “Студио Actualno” (ВИДЕО)

Атанасов призова и председателя на Народното събрание, дори и президентът да не оттегли указа си, точката да не се включва в дневния ред на Народното събрание.

Думата взе и лидерът на "Да, България" и съпредседател на ДБ Христо Иванов.

"Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени и прекратени. Това започна да се случва, след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които да гарантират роля на ДПС, и господин Пеевски специално, на ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт, които се избират с 2/3", каза той.

За поста министър на електронното управление от ПП-ДБ са предложили девет имена, сподели Иванов. Десетото предложение е било на Мария Габриел. От коалицията били готови да го приемат, но когато се свързали с него, се оказало, че не са били провеждани разговори с номинирания.

"Може би по някакъв начин трябваше да бъде. Предвестник на това, което виждаме в момента", допълни той. 

Проектокабинетът на Габриел

На 19 март кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна изпълнен връчения вчера първи мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев

След няколко седмици на трудни и продължителни преговори партията на Бойко Борисов и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" приключиха преговорите за бъдещо управление. Проектокабинетът, предложен от Габриел, съдържаше няколко промени в министерските кресла, най-важните сред които са ротациите в Министерство на отбраната (Христо Гаджев вместо Тодор Тагарев) и в Министерство на енергетиката (Жечо Станков вместо Румен Радев).

Снимка: БГНЕС

Малко след представянето на министрите Габриел намекна, че проектосъставът не е бил съгласуван с ПП-ДБ, а тя е поела отговорността, дадена от първия проучвателен мандат. Последва реакция на ПП-ДБ преди съвещанието им, от която стана ясно, че са били хванати в изненада от хода на партията на Борисов. Николай Денков заяви: “Това е кабинетът на ГЕРБ-СДС. Не е кабинет, който да е съгласуван с ПП-ДБ”. Добави и че споразумението не е било съгласувано с "Продължаваме промяната - Демократична България". Само Христо Иванов и Мария Габриел са го подписали.

ДПС обявиха, че подкрепят проектокабинета на Мария Габриел.

През уикенда на два извънредни среднощни брифинга стана ясно, че ГЕРБ настоява за равнопоставеност в управлението, а след това от ПП-ДБ реагираха и поискаха да се използва 7-дневният срок след връчване на мандата по Конституция, за да се постигне консенсус. Кабинет бе предложен от Мария Габриел обаче само в рамките на около 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика