ПП-ДБ със среднощен отговор към ГЕРБ, ясно е кои министерства е поискал Бойко Борисов (ВИДЕО)

8207

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" дадоха брифинг в 22 часа днес (17 март), след като преди минути ГЕРБ обявиха преговорите за правителство за провалени и дадоха 12 ч. на коалицията да споделят отговорността за правителството.

"Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. За да няма спекулации, още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми", заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Проблемът според тях се състои не в състава на Министерския съвет, а в коалиционното споразумение. Накратно версията на ПП-ДБ - партията на Бойко Борисов е съгласна да има споразумение, но да не се подписва сега, а "някога".

По думите на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов в декларацията, с която започна съвместната работа преди 9 месеца, "имаше ясни приоритети за съдебната реформа и регулаторите": Как да управляват: Неподписаното засега споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

"Не сме спрели да настояваме за конкретизация на ангажиментите. Публикувахме преговорната си политика чрез меморандум. Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение. Има технологично време и има време да бъде подписано", допълни Иванов. Според него случващото се в момента "е излишно".

"Изготвихме нов документ заедно, като гледахме от документа на ГЕРБ и нашия меморандум. Готови сме да публикуваме споразумението. Никога не е имало политическа криза като през последните две години", каза още той. 

Министерствата, които ГЕРБ иска

Кирил Петков обяви, че от тяхната коалиция са били готови да предоставят 7 министри, заедно с Мария Габриел като премиер и външен министър, които са били поискани от ГЕРБ.

Той ги изброи: Мария Габриел - премиер и външен министър. В ръцете на ГЕРБ били предложени да отидат и министерствата на иновациите и растежа, МВР, екологията, образованието и културата.

"Тези 7 позиции се съгласихме да бъдат под тяхна отговорност, което е една стъпка напред от това, което се бяхме уговорили преди", настоя Петков. 

"Борисов да се намеси"

От своя страна ген. Атанас Атанасов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси и предложи на Мария Габриел да не бърза с връщането на празна папка утре сутринта.

"Предлагам на Габриел да не бърза да връща празна папка утре и сутринта да намерим време да преодолеем различията. Не мога да разбера причините да забуксуват преговорите", каза той.

Основните противоречия

Минути преди първата пресконференция - тази на ГЕРБ, излезе информация какви са разминаванията, като версията изтече от партията на Бойко Борисов. Според нея - ПП-ДБ не били съгласни ГЕРБ да имат повече от 1 министър при ротацията и искали да се уредят нещата само с регулаторите. Освен това - ПП-ДБ отказали да има ротация, без ново споразумение.

Пресконференцията на ГЕРБ беше водена от вицепремиера Мария Габриел - тя обобщи ситуацията преди преговорите, с акцент как ПП-ДБ искали меморандум. Нека го кажем - спорове за регулатори и съдебна реформа нямаме, имаме фундаментално различие ГЕРБ да бъде приет като равноправен партньор. Чух много етикети, но не съм си позволила нито една обидна дума - ще подмина и това, че влияе на кариерата ми зад граница, каза Габриел. И подчерта, че наистина е имало предложение на ГЕРБ да има ротация със сегашния състав на правителство, само смяна на Габриел и Денков, но да се продължи работа по коалиционно споразумение.

Стигнахме до момента, в който не може да приемем ГЕРБ да бъде третиран като нещо друго, освен равнопоставен и да има споделена отговорност, каза Габриел. "Исканията са на масата", добави тя, с уточнение - ротация и работа по коалиционно споразумение.

Според източници на Actualno.com в ПП-ДБ обаче, ГЕРБ имат вариант и работят за избори 2 в 1 - предсрочни парламентарни и за Европейски парламент. Още: Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ се провалиха, отиваме на предсрочни избори?

В ГЕРБ разчитат, че покрай безкрайните спекулации кой ще бъде сменен, кой остава, кой на кого иска оставката, намалява шансът да се забележат усилията им за придърпване на Делян Пеевски в най-важните решения на "сглобката". ПП-ДБ отварят вратата за мнозинства с депутати от всички парламентарни групи, а ГЕРБ настояват подкрепата да идва само от "политически формации, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности" – тоест, партията на Делян Пеевски, ДПС, настояват източници от ПП-ДБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика