Бивш конституционен съдия за "новата Конституция" на ГЕРБ: Когато нещо започне като порнография, то свършва като порнография

4269
Бивш конституционен съдия за "новата Конституция" на ГЕРБ: Когато нещо започне като порнография, то свършва като порнография
Снимка: БГНЕС

Отпада ли "рестартът на държавата", както определи проекта за нова Конституция премиера Бойко Борисов? "Като всички други рестарти. Вчера един мъдър човек ми сподели нещо: „Когато нещо започне като порнография, то винаги приключва като порнография“ . И аз се съгласих с него.Това , което наблюдавам, не ме изненадва. Между другото, бяха постигнати основните цели и те бяха политически, не юридически или конституционни - именно, да не се стигне до предсрочно НС, до оставка на кабинета и до служебно правителство на президента Радев." Така бившият конституционен съдия и настоящ преподавател в Софийския университет проф. Пламен Киров коментира пред btv разигралата се вчера постановка - с извънредната точка за проекта на Конституцията на ГЕРБ в дневния ред на Народното събрание - в ден, когато всички очакваха обяваването на нов локдаун на държавата. 

Десислава Атанасова вчера каза на БСП след гласуването в зала - "имахте възможност Борисов да си подаде оставката", визирайки обещанието на премиера да го направи при свикване на ВНС. Коментарът му: "Предполагам, че тя е сериозен човек и не го е мислела, защото в същия ден, когато държавата се закрива, т.е. обявява локдаун с решение на правителството и заповед на министъра на здравеопазването, трудно ми е да си представя, че ако парламентът беше взел решение за свикване на ВНС, министър-председателят щеше да си подаде оставката. Щеше да намери основание да не си подаде оставката, имайки предвид кризата, в която навлизаме."

Край с мечтите на Борисов за нова Конституция

Народното събрание отхвърли идеята на ГЕРБ за произвеждане на избори за ВНС. Така промени в Конституцията няма да има. В подкрепа на пр...

"Това е подходът на парламентарното мнозинство. Трябваше да бъде сбутан докладът на Венецианската комисия, а той никак не е „благосклонен“ към внесения конституционен проект. Имаме висящо конституционно дело по темата, което вече става безпредметно… и трябваше набързичко да бъде приключена тази тема, тъй като очевидно е, че предсрочни избори няма да има. Отиваме към догодина март - април месец, ако не бъде обявено извънредно положение, защото и това може да се направи – да отложи изборите за септември-октомври догодина, и това Конституцията го позволява. При извънредно положение, автоматично се продължава мандата на действащия парламент. Не се провеждат парламентарни избори в състояние на извънредно положение или в състояние на война, опазил ни Господ.", коментира още той.

"Има разлика между извънредна епидемична обстановка и извънредно положение. Макар че сега какво става. Обявява се извънредна епидемична обстановка, затягат се мерки със заповед на министъра. Обаче обнародват ли се в Държавен вестник. Не, на сайта на министерството. По мнението на мнозинството, което измени Закона за здравето, това не представлява нормативен акт. Тази заповед, която закрива държавата.", подчерта бившият конституционен съдия.

Необходимо ли е ВНС? "Като гледам какво става в парламента, и то с този нескопосан опит, ако въобще е имало намерение да се правят конституционни промени, в мен се затвърждава убеждението, че е необходимо ВНС. Защото ако този парламент имаше възможността да измени Конституцията, тежко ни и горко като виждаме какво е нивото, първо на юридическата мисъл в него, и нивото на дебата по един изключително важен проблем. Значи, Конституцията не е нито министерска обструкция, нито постановление на Министерския съвет – да можем да го променяме по три пъти на ден.", подчерта проф. Пламен Киров.

"Не може да бъде върнато доверието на хората в институцията с такъв акт, първо, не може да бъде върнато доверието на хората в държавата. Защото в последните 10тина години ние ерозирахме това доверие, ако изобщо някога е съществувало. В крайна сметка, когато деструктивните тенденции се наблюдават във всички сфери на държавно управление, не можете да очаквате една промяна на Конституцията да върне това доверие", категоричен е той.

Венецианската комисия: В Конституцията трябва да има възможност за търсене на съдебна отговорност на главния прокурор

Би било пропусната възможност, ако в една нова българска Конституция не бъде заложена възможността главният прокурор да бъде привличан ...

Стана ли ясно кой точно написа този проект. "Знам само, че един пое отговорността и си подаде оставката отвсякъде и в момента нищо не се говори за него (бел.ред. визирайки бившия правосъден министър Данаил Кирилов). Той беше „майката“ на конституционната реформа и конституционния проект.", каза проф. Киров.

Той подчерта, че нито един юрист - експерт не се е включил в работата на времената комисия за Конституцията: "Те трябва да се обсъдят професионално, нещо, което не наблюдаваме. Само погледнете състава на тази временна комисия, която беше излъчена. Половината от тях не са юристи. Намериха ли експерти? Казват,  че са намерили – които да дадат някаква оценка на конституционния проект. Аз мисля, че не са намерили. Не бяха достатъчно искрени, защото от колегите – нито един не си призна, че се е съгласил да стане експерт в конституционната комисия.", каза бившият конституционен съдия.

"Това че подходът, избран от мнозинството, внесъл проекта за Конституция, не се вписва в европейските демократични стандарти. Така не се подхожда към приемане на нова Конституция в нито едно европейско общество или уважаваща себе си европейска държава. Може би в някоя бананова република така се подхожда, но в Европа не става така конституционна реформа. Говорим за това как се намалява броят на народните представители. Според една от основните критики на Венецианската комисия, той е намален механично. Ако някой смята, че ако просто намалим броя, решаваме проблема с бързината на законодателния процес, много се лъже. Всъщност, тук се променя самото политическо представителство. Ако направите просто изчисление за това колко партии според социолозите имат шанс да влязат в следващия парламент и намалите наполовина броя на депутатите, ще видите колко ще паднат под чертата. Ако се запази същият тип избирателна система. Това ще редуцира броя на политическите партии в парламента.", ядоса се професорът.

Венецианската комисия за главния прокурор: "Те повтарят своето виждане, че трябва да се търси ефективен механизъм за наказателна отговорност на главния прокурор, ако това се наложи. Всъщност, повтарят идеята си за фигурата на независим прокурор, който да го прави. Предлагат, докато трае въпросното разследване да бъде прекъснат мандата на главния прокурор, без да бъде прекратен ,което пък поражда други проблеми. Като го прекъснем за 2 години, и се окаже, че той не е виновен, след това ще му продължим мандата до края на тези 2 години. Когато се решават проблеми, трябва да се мисли какви други проблеми ще се появят.", каза още той.

Доц. Атанас Славов: Основната цел на ГЕРБ е да се задържи на власт, а не да промени Конституцията

"Основният проблем на конституционния проект на ГЕРБ е, че целта е да се запази властта по-дълго, а не да се правят промени в Конституц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика