X
 
 

Бивш посланик на САЩ: България е с еднопартийно управление и е пропита от корупция

10482 76
Бивш посланик на САЩ: България е с еднопартийно управление и е пропита от корупция
Eдна от водещите международни теми от седмицата беше срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в Белия дом. На нея стана дума за много неща, но като че ли най-оптимистичен премиерът Борисов беше по темата за евентуалното отпадане на американските визи за българите.

Доналд Тръмп, съобщи Борисов, е обещал да работи много активно и скоро да му каже кога ще се случи това. Сами чухме пък в Овалния кабинет президентът на Съединените щати да казва, че сме велик народ и страхотни приятели на страната му.

Джеймс Пардю: Ако бях българин, щях да съм на улицата с протестиращите

Не бях изненадан, че правителството на ГЕРБ падна. Фактически очаквах режимът на Борисов да загуби мандата си дори по-рано, казва в инт...

Да затаим ли дъх сега в очакване Тръмп да ни пусне свободно да пътуваме до Америка? На тези и други въпроси отговаря Джеймс Пардю, посланик на Съединените щати у нас в периода 2002-2005 година. Той констатира, че България продължава да бъде пропита от корупция, както и че българските медии в огромната си част са вече покорени и компрометирани.

„Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както трябва. Мисля, че дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна. Ако има проблеми, те трябва да се решават. Трябва да се изговарят прямо и честно. Независимо от критиките ми, аз много обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ“, каза Пардю в интервю за предаването „Събота 150“ по БНТ и добави:

„Отправям тези критики, защото искам България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо“.

Думите "корупция" и "свобода на медиите" като че едва се промъкнаха в съвместното изявление на президента Тръмп и премиера Борисов - с две изречения. Едната още да се бори, другата още да се пази. Как ще коментирате?

Бих искал на борбата с корупцията и на свободата на медиите да беше наблегнато в началото на това изявление, а не в края, и то на някакви си 4 реда. Не знам дали статията ми има нещо общо или не, но ми се ще Съединените щати и Европейският съюз да влияят повече на България за решаване на тези проблеми. А те са сериозни! Корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията. И България има много да наваксва.

Тръмп поднови преговорите с талибаните при изненадваща визита в Афганистан (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изненадващо посещение в Афганистан. Той се срещна както с президента на страната Ашраф Гани, та...

Във всяка страна има някакво ниво на корупция. Но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва.

А и трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. И че дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията.

Към края на мандата си у нас бяхте препоръчали Европейският съюз да упражни повече натиск по отношение на корупцията с възможност да отложи присъединяването на България. Европа направи компромис тогава. А сега и Съединените щати са готови да направят същото...

Разочарован бях през 2004-а и 2005-а, че Европейският съюз не използва позицията, в която беше, за да постигне голям напредък в България в битката срещу корупцията. Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е много по-напреднала в развитието си. Защото корупцията пречи на икономическото развитие, гони младите хора от страната, какви ли не проблеми създава!

Смятам, че Европа още може да направи много. Разочарован съм, че Съединените щати не оказват натиск. Но корупцията не е точно водеща тема в дневния ред на Доналд Тръмп.

Black Friday в политиката

Black Friday е маркетингов трик, измислен през 60-те години на ХХ век във Филаделфия. Целта му е, чрез драстични намаления и промоции, ...

Доналд Тръмп е обещал да се занимае с въпроса за падането на визите за българите, съобщи Бойко Борисов. На каква база би било взето такова решение. Възможно ли е то да не зависи от процента на отказите за издаване на виза?

Решението ще бъде съобразно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса. Мога обаче да ви кажа, че България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря.

В общите изявления след такива срещи винаги обръщайте внимание на глаголите. "Възнамеряват" и "планират" да направят нещо. Или "ще" направят нещо. На мен по-скоро ми изглежда като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия за отмяна на визите. Българите не бива да чакат със затаен дъх, освен ако не бъде постигнат голям напредък по изпълнението на критериите.

Виждате ли тогава нещо съществено като резултат от тази среща?

Мисля, че до голяма степен тя беше в отговор на покупката на изтребителите Ф-16. Тръмп действа така - направи нещо за мен и аз ще направя нещо за теб. Така Борисов получи среща в Белия дом и съвместно изявление. Но тези изявления са пълни с общи приказки. Но едно нещо в това специално ми се струва значимо - предложението на България за координационен център за НАТО във Варна.

Обвинения в сексуален тормоз за американския посланик в ЕС, който свидетелства срещу Тръмп

Три жени обвиниха американския посланик в ЕС Гордън Съндланд в сексуален тормоз, съобщи The Hill, цитиран от БГНЕС. Съндланд е един от...

Но това май е всичко. Целта беше най-вече Борисов да се покаже в Овалния кабинет с президента на Съединените щати. В това няма нищо лошо. Всъщност е много добре, че България говори с Вашингтон директно на най-високо ниво.

В определен смисъл изявлението на Тръмп и Борисов имаше за адресат Русия - и в отбранителната, и в енергийната му част. За мерките срещу зловредното влияние също. Виждате ли в това ясен избор на български премиер между Русия и Запада?

Правителството ви ефективно балансира между руското влияние и участието ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Трудна е ситуацията за България. В края на краищата Русия има грамадно влияние в страната ви, най-вече чрез енергетиката.

Казвам това не като някой, който не харесва Русия. Ясно ми е, че тя е велика държава. Имам проблем не с Русия като страна, или като народ, а с ръководството в Кремъл, което изглежда твърдо решено да подпкопае демокрацията в Европа и в Съединените щати.

Но нека отбележа нещо друго. Съединените щати изпратиха много способен дипломат за свой посланик в София. Според мен България има голям късмет, че посланик Херо Мустафа е в София. Тя има огромен дипломатически опит. Работила е на някои много трудни места. Разполага с всички качества, за да бъде много добър посланик в България. Първокласен дипломат е!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • И Х вам СОРОСОПАТИ ! 41 И Х вам СОРОСОПАТИ ! преди 2 седмици Профил на трол?
  И се зачу жално мучене от краварника и неговия помощен евроатлантикосоросоиден обор! Слава Россия!!!!
 • Анонимен 40 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  “Живеем в държава, чието общество е системно и победоносно (видно от стотиците руски монументи) манипулирано с лъжите за руско-съветските “освободители” , но едва ли и процент от българите знаят, че България буквално дължи оцеляването си на американския президент Удроу Уилсън, който предотратява нейното унищожаване. Ден преди одобрения вече от френския президент Клемансо “план Венизе лос” за “разп виж още ›› ределяне” на България между Гърция, Румъния, и ( бъдеща) Югославия, 28-ят американски президент се намесва и налага вето със следните думи: “По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася на подялбата на един народ със самостоятелна държава и минало” Така Уилсън спасява България, което е позорно неизвестно на повечето днешни българи. Ние паметници на българските исторически величия нямаме- защото са “заместени” от съветско-руски, та на “някакъв” си американски спасител на България ли ще благодарим!” Venizelos plan https ://goo.gl/X4GPd2 Проф. Стефан Панаретов е начело на дипломатическата мисия по същото време. Нямам дневника му под ръка, но би било интересно да погледнем и в неговото око. Ето Ви нещо от ФБ: https ://www .facebook.com/adolf.stiga/posts/1652143748147706, “In no European country have President Wilson’s opinions met with a warmer and heartier reception than in Bulgaria.” https ://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=mdp.39015068520769;view=1up;seq=7
 • Анонимен 40.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Врага, който г виж още ›› о погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
  : 1 !
 • Анонимен 39 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Президента на САЩ, Уудро Уилсън на 27.11.1919 год. на практика спасява съществуването на България като държава. На берлинския конгрес той забранява България да бъде поделена между Гърция, Сърбия, Румъния и Турция, което се е опитала да наложи Русия! Малко хора знаят, че фамилията Рокфелер повече от век дарява за благородни кау зи в България, напр. в началото на 20в. са пресушени бл атата около дне виж още ›› шния гр. Петрич и е построен цял квартал "Шарон" за македонските бежанци със средствадства на фондация Рокфелер. Със средства на същата фондация е построен „тухления“ биологичен факултет в София. Кога ли нашите бизнесмени ще осъзнаят дълга си към обществото пък камо ли да правят дарения за чужди хора в чужди държави. . . Днес името на този президент не говори почти нищо на българите, а информацията за него, дълбоко укривана тайна от българските комунисти – слуги на Москва, е оскъдна и невярна. Уудроу Уилсън, двадесет и осмият (1913 – 1921) президент на САЩ е пацифист, който е направил неоценимо много за да я има днес България и името му трябва да бъде извадено от мъглата на забравата. Поклон пред паметта на Президент Уудроу Уилсън !
 • Анонимен 39.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Чест и почитания за Президент Уудроу Уилсън, спасил България от мръсните руски ръце!
  : 1 !
 • Анонимен 38 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Господин Пардю е един голям приятел на България, както и изключително образован и ерудиран човек! Имах честта да го познавам лично!
 • Анонимен 38.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  И аз се запознах с него! Изключително фин и мил човек!
  : 1 !
 • Анонимен 37 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Сп. "Форбс" отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 млрд. долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света. Столетникът обаче е достатъчно състоятелен, за да притежава няколко имения и голяма частна колекция от произведения на изкуството. Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модернот о изкуство и виж още ›› за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 на сто от състоянието за филантропия. Малко хора знаят, че фамилията Рокфелер повече от век дарява за благородни каузи в България, напр. в началото на 20в. са пресушени блатата около днешния гр. Петрич и е построен цял квартал "Шарон" за македонските бежанци със средствадства на фондация Рокфелер. Със средства на същата фондация е построен „тухления“ биологичен факултет в София. Кога ли нашите бизнесмени ще осъзнаят дълга си към обществото пък камо ли да правят дарения за чужди хора в чужди държави. . .
 • Анонимен 36 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ако не бяха САЩ, много народи щяха да мизерстват като Сев. Корея и Венецуела, влачейки комунистическия руски хамут на робството! Светът трябва да е благодарен на САЩ! Всичките войни, които са водили САЩ, са войни за спасяване на местното население от руския агресор-терорист, червен задник! КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите виж още ›› правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя главата!”
 • Анонимен 36.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  не само това - щтатите изпращат все още ежемесечно помощи за бедни на русия, за да не измрът крепостните селяни от глад ..
  : 1 !
 • Анонимен 35 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Много важно какво бил казал Доналд Тръмп на наш Бойко. От президента на САЩ много неща не зависят. По въпроси свързани с визите решава Държавния Департамент. Но Бойко си мисли, че САЩ е като България. Каквото каже боса на мафията, това става!
 • Анонимен 34 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ГОВНОЯД 12, 12.1, не е нужно отново да доказваш, че главата ти е пълна с лайна, а руския хуй никога не е излизал от гъгът ти! Всички го разбраха! Опитваш се с гъза си да запушиш пробойните в потъващия таралясник русия, който безвъзвратно отива при Курск! След сриването на СеСеУсерето червендалите останахте без собствена идеология и положението от Венсеремос стана УсеРемос! Липсата на собсвена идео виж още ›› логия стопи и вашите редици! Според Галъп Интернешанъл/1000% червена агенция!/, подкрепящите русия вече са под 4%, тоест под санитарния минимум! Пий си редевно одеколона Духи Ленина, и спри да дрискаш глупости! Ако толкова ти харесва русия - ЧЕМОДАН ВОКЗАЛ МОСКВА, безродник жалък! България няма нужда от тебе, червен хемороид безроден!
 • Анонимен 33 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Не, г-н Пардю. Не е еднопартийно управление - управлява ни Мафията! ДПС, ГЕРБ и БСП са едно и също! И са тясно свързани с олигархията и престъпни групировки!
 • Анонимен 32 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Бившите посланици на Съединените щати у нас : това го казва Джеймс Пардю, а Джон Байърли пише до Вашингтон, като се позовава на вътрешна информация от ЦРУ, че тогавашния гл. секретар на МВР е замесен в търговия с амфетамини, че Борисов поддържал и връзки с мафията.
Нагоре
Какво се случи по време на галавечерта на Тервел Пулев в Пловдив?
Какво се случи по време на галавечерта на Тервел Пулев в Пловдив?

Най-добрият български представител в полутежка категория Тервел Пулев отново се би пред българска публика, като постигна победа срещу Дешон...

Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално