Бивш шеф на вътрешната комисия: В момента службите са шуробаджанашка хранилка

1194
Бивш шеф на вътрешната комисия: В момента службите са шуробаджанашка хранилка
Снимка: БГНЕС

"Истинската промяна в работата на службите може да стане, след като премахнем шуробаджанащината в назначаването на кадрите. Конкурсното начало е основен инструмент за борба с шуробаджанащината".

Това заяви пред БНР адв. Минчо Спасов, бивш шеф на вътрешната комисия. По думите му в момента службите са шуробаджанашки хранилка.

"Поколения служители се сменят като запазват стила и целите на работа на старите служби", изказа мнение бившият депутат от НДСВ в коментар за предложението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които искат изменения в закона, уреждащи процедурата по избор на ръководители на службите за сигурност, така че изпълнителната власт да ги ръководи ефективно, без намесата на президента. Двете партии поставиха това като едно от условията за формиране на евентуално правителство на малцинството с втория мандат.

ОЩЕ: Христо Иванов: Безотговорно е да се говори за вълшебни флашки и кодове

"Предложението на ПП и ДБ за преминаване на службите към изпълнителната власт е чукане на отворена врата. Този факт вече е налице. Службите са под контрола на изпълнителната власт след големите промени, които настъпиха под ръководството на ГЕРБ през 2015 г. Президентът има единствено правомощия да издава указ, но той е по предложение на изпълнителната власт, а цялото кадруване, управление на службите се извършва от изпълнителната власт. Президентът има само право да бъде информиран от службите за събитията, които са свързани с националната сигурност, но няма право дори да им възлага задачи, с изключение на Закона за Агенция "Разузнаване", където може да възлага задачи, но след като ги съгласува с министър-председателя", обясни адв. Спасов.

За предложението на двете партии той допълни:

"Някои хора асоциират политическите симпатии и антипатии към настоящия момент с илюзията, че неутрализирането на неподходящата, според тях, личност може да стане чрез институционално ликвидиране на правомощията на поста на тази персона. Сега ПП и ДБ се опитват да отнемат правомощията му. Те така подходиха и към Гешев. Аз не приемам такъв разрушителен за държавата подход".

Според него ако има повод за критика, той трябва да е конкретен за действие или личност, а не срещу институцията, която временно се оглавява от дадена персона.

Борислав Сарафов: Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите

Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите, казва директорът на Националната следствена служба и ...

Не съм защитник на президента, категоричен е адв. Спасов и добави, че е готов да го критикува за конкретни негови действия, като например:

"Консултирах граждани на Обзор – защо повече от година и половина президентът бави указа да утвърди резултатите от референдума за отделянето им от Несебър. Мен това ме скандализира. В случая президентът отказва да изпълни свои правомощия. В Конституцията не е описан конкретен срок, но сроковете се определят от добрите нрави".

ОЩЕ: Ицо Хазарта: Наболели теми се изместват заради "скапаната бюлетина"

Отговорност за работата на МВР носи министърът на вътрешните работи, подчерта Спасов и добави:

"Опитите на прокуратурата да се разпорежда и на МВР, и на ДАНС, и на другите структури на националната сигурност са фрапантно нарушение на Конституцията. Прокуратурата трябва да гледа в собствения си двор. Тя трябва да дава отговори на въпросите – защо толкова много провали претърпя и защо толкова много милиони плаща българският данъкоплатец за глупостите, които прави прокуратурата като обезщетения. Проблемите в МВР са много. Решаването им обаче не е задача на прокуратурата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика