Божидар Божанов даде аргументи срещу твърденията на щаба на Григорова за машинното гласуване

4328
Божидар Божанов даде аргументи срещу твърденията на щаба на Григорова за машинното гласуване
Снимка: Actualno.com

По-рано днес от щаба на кандидат-кмета за София Ваня Григорова поставиха под съмнението удостоверяването на машините за гласуване. Бившият заместник-министър Благовест Кирилов показа снимка на машината при довереното изграждане, на която пише, че хеш кодът, който е показан, не може да бъде валидиран.

Това провокира реакция от  депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов във Facebook. "Нека да обясня защо това не е никакъв проблем и защо не значи, че удостоверяването не е надлежно", написа той.

"Хеш кодът идентифицира по уникален начин изградения от ЦИК софтуер. Този екран на машината се появява, когато след инсталация на току-що изградения софтуер в нея бъде сложена флашката с т.нар. хеш-екстрактор - това е инструмент, с който се проверява дали софтуерът е същият, какъвто се очаква да бъде. Този инструмент се ползва в склада за проверка на машини (от ДБ сме пращали такова предложение към ЦИК и те в един момент го възприеха)", пише той.

По думите на Божанов той е нужен, защото не трябва да оставяме машината сама да си проверява хеша - ако тя евентуално е компрометирана, тя ще твърди, че има правилния хеш, а всъщност може софтуерът да е друг. Затова е нужен външен за машината софтуерен инструмент, който да направим такава независима проверка.

"Та, когато се сложи тази флашка, тя изважда хеша (отпечатък/идентификатор) на софтуера. На минали избори на същия този екран имаше само това", допълва бившият министър.

"На тази избори от Смартматик/Сиела са разширили функционалностите и са направили възможно на флашката на хеш екстрактора да бъде записан очаквания хеш - т.е. този, получен при довереното изграждане, така че като бъде сложен хеш екстрактора в множество машини в склада, тя сама да проверява дали очаквания хеш съвпада с реалния хеш, без да трябва техникът визуално да сравнява два дълги низа от символи", пише още той и допълва:

"Как знам това? Защото, противно на изказването на г-н Кирилов, че "никой не реагира" и "никой не пита защо", по време на първото доверено изграждане видяхме това съобщение. И питах присъстващите там Сиела защо го има. И тя обясниха (пред всички) горното, което е напълно разумно. Два дни по-късно, при прегледа на кода, аз гледах именно как функционира хеш-екстракторът, за да се уверя в описаната логика." Още: С първите си думи като кмет Васил Терзиев се похвали с вече изпълнени обещания (ВИДЕО)

По-просто казано - на екрана пише хешът на софтуера, и пише, че на флашката не е записан хеш, с който да бъде направено сравнение. Това е.

"Още тогава казах на Сиела, че както "дневникът е подправен", така и това съобщение са лошо измислени и е добре да го променят. Или дори да го махнат в такива случаи (и да дава грешка само ако има разминаване). Поисках и да проверим на лаптопа на ЦИК дали същият този хеш е записан в лог файловете, за да сме сигурни, че именно той е истинският - имаше го и в лог файловете.

Всяко съобщение за грешка, всяка флашка и всяко "парче" софтуер може да бъде използвано, за да се каже "тука има нещо нередно!". За съжаление, както писах и онзи ден, процесът не е прост, и тези твърдение могат да звучат обосновано. В случая със сигурност не са", завършва още Божанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика