Болните в Центъра за бежанци в Харманли процентно не са повече от тези в цяла България

1637
Болните в Центъра за бежанци в Харманли процентно не са повече от тези в цяла България
Снимка: БГНЕС

Беше ми връчено указание от министъра на здравеопазването да ограничим движението на бежанците извън Центъра. Издала съм заповед, с която лицата нямат право да напускат Центъра. Очаквам на оперативно ниво да се проведат срещи, за да може да се създаде организация. Това обяви председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

Тя уточни, че Центърът не е затворен изцяло и се налагат дейности по цялостното му затваряне. Едната част от дейностите ще се изпълни до 14 декември и за още 100 метра, където няма ограда, ще има полиция. Агенцията има сключен договор с фирма за охрана. Фирмата осигурява 55 служители, очакваме и подкрепа от МВР, за да няма движение, допълни още Първанова пред bTV. 

На територията на центъра наличието на болни хора не надхвърля процента на болни граждани в населени места на територията на България. Създаде се една обстановка, заради раните на ръцете, които са от лоша хигиена. Преди време също беше направена подобна проверка, но тогава дори нямаше интерес, отбеляза председателят на Агенцията за бежанците.

За шест случая на малария в Харманли съобщават от Центъра по заразни и паразитни болести

Имахме информация за малария в бежанския лагер в Харманли. За тази година има 6 случая, а за миналата – 9. Данните са от съобщени...

По думите ѝ сега е взета превантивна мярка, за да може да се успокоят гражданите на Харманли и да стане ясна картината такава, каквато е. Откакто съм на длъжност, непрекъснато има проверки. 12-13 хиляди изследвания са извършени на бежанците. Имаме посещения от международни организации. Всеки ден се преглеждат новопостъпилите, а вече настанените сами търсят консултация. Има и общопрактикуващ лекар, изброи Първанова.

Първанова обясни още, че Центърът ще бъде затворен, докато бъдат изследвани всички лица, за които има съмнения и тези, които са имали досег. "Ние сме готови с нашата оставка. Голямо главоболие е Агенцията за бежанците", допълни на финала тя.

Соня Димитрова от РЗИ Хасково съобщи, че днес или утре ръководството на ВМА, МВР-болница и УМБАЛ „Св. Георги“ от Пловдив ще съставят график, но днес няма да могат влязат екипи в Харманли.

Според последния доклад, на база проверка амбулаторните журнали има 64 случая на краста в лагера. Изследвания за малария се прави на всички бежанци от началото на годината. Осем са доказаните случаи. Това е заболяване със сезонен характер и в момента не е необходимо подобно изследване, обясни още Димитрова.

Жители на Харманли и Варна протестираха срещу бежанците

Десетки жители на Харманли и Варна протестираха днес следобед срещу незаконната миграция и разселването на бежанци, съобщи "Нова телеви...

От ВМРО обявиха, че не са доволни изцяло, защото исканията им са Центърът да бъде закрит и да бъде изнесен до самата граница.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика