Боричканията в Реформаторския блок не спират, няма съгласие за председател

19283
Боричканията в Реформаторския блок не спират, няма съгласие за председател
Снимка: БГНЕС

Кризата в Реформаторския блок (РБ) продължава. Лидерите на петте партии се събраха на спешна среща, за да търсят изход и да предотвратят разпада на коалицията след оставката на Радан Кънев като неин говорител.

Сбирката била неформална, на по чаша бира. Поредните многочасови преговори обаче не успяха да решат проблемите, съобщава в "Преса".

Двата лагера в РБ вече са съгласни управлението да се централизира и да бъде избран председател. Разделя ги единствената засега кандидатура, спори се и кога да се случи това - преди или след изборите. Част от членовете на Гражданския съвет поискаха Радан Кънев да оглави РБ. Неговото председателство щяло да осигури консолидация и да е първа стъпка в посока "създаване на единна политическа формация". Иска се и свикване на съюзен конгрес в началото на септември. Декларацията е подписана от 15 души от 40-членния Граждански съвет (ГС).

Оповестяването й предизвика суматоха сред реформаторите. "Радан Кънев се утвърди като естествен лидер на РБ, но въпросът е, че в предизборна ситуация играта кой точно да е лидер не е добра", посочи Михаил Неделчев, един от членовете на ГС, неподписали декларацията.

"Тези хора от ГС с абсолютно същата правна стойност могат да номинират и новия треньор на "Левски". С тази разлика, че фигурата на треньор съществува в правния мир, но не и тази на председател на РБ", заявил лидерът на СДС Божидар Лукарски. За да се случи това, е необходимо да бъде променено коалиционното споразумение, а това изисква време. Освен това според него постът не бива да се заема от председателите на партиите в блока, а от гражданско лице, "равно отдалечено от всички партии".

"Това са аргументи за адвокатски кантори. Обществото има нужда от силна партия, ръководена от силна личност, която да го заведе на парламентарни избори. Форматът "орел, рак и щука" не е продуктивен", контрирал секретарят на ГС Гроздан Караджов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика