Борислав Сандов: ЕК е против АМ "Струма" да минава през Кресненското дефиле

7533
Борислав Сандов: ЕК е против АМ "Струма" да минава през Кресненското дефиле
Снимка: Actualno.com

Европейската комисия категорично се противопоставя на идеята трасето на магистрала “Струма” да минава през Кресненското дефиле. Затова се връщаме на другите два алтернативни варианта преминаване в източна посока по склона на Пирин или прокопаването на тунел през дефилето. Тези варианти са разглеждани още от 2008 г. и има положителна оценка за въздействието на околната среда. Ек обаче изисква нова оценка. Това заяви министърът на околната среда Борислав Сандов по време на изслушване в парламентарната комисия, предава 24 часа.

“Към този момент имаме огромно забавяне по трасето имено поради нежеланието да се съгласим с изискването на ЕК. Преминаването на трасето по дефилето ще породи наказателни процедури. Ние искаме да ги избегнем и да не се инвестират национални средства, а европейски”, заяви министърът, но уточни, че вероятно това няма да стане през този програмен период, а през следващия.

Борислав Сандов и Херо Мустафа обсъдиха климатичните промени

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов проведе среща с Н. Пр. Хе...

На комисията министърът каза още, че в коалиционното споразумение е записано намерение да се прокопае тунел и под Петрохан. "Нов ОВОС за прединвестицинно проучване за пътя Монтана - София няма да е нужен. Най-новият вариант на плана за възстановяване трябва да бъде изпратен до ЕК до края на тази седмица", каза още Сандов и уточни, че в него правителството ще заложи една от двете вече предложени дати за затваряне на въглищните централи - 2038 и 2040 г., но не уточни коя. Така или иначе обаче въглеродното замърсяване от тях ще се ограничи по един или друг начин, като министърът бил стартирал диалог с централите, включително разговарял по въпроса с американския посланик Херо Мустафа.

Сандов даде информация и за изпълнението на проекти по ОПОС, по някои от които има голямо забавяне. Към 31 декември платените суми по оперативната програма са 49%, или 1,639 млрд. лв., а верифицираните разходи 43,5%, или 1,474 млрд., сертифицираните разходи са 43,6%. Най-голямата част от забавянията са в Натура 2000, там са усвоени само 38% от средствата. В сектор води са 45%. Там ситуацията е най-чувствителна - става въпрос за ВиК проектите на големи общини с над 10 хил. жители.

"Някои проекти, като в Добрич не са започнали, ще направим предписание, че е по добре да го изтеглят и да стартират по новия програмен период. За 5 други ще бъдат фазирани - в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Част от проблемите не са свързани с ОПИК, а с други ведомства, отчуждителни процедури, липса на съгласувания. Критичен е и проектът на Столична община за управление на отпадъците, фаза 3 не е стартирала и ВАС е решила да отмени процедурата и да започне наново", обясни Сандов, като заяви, че следващата седмица ще проведе среща с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Вчера пък е била проведена среща с МРРБ по повод водните цикли на ВиК структурите, тъй като досега основният проблем бил липсата на комуникация с регионалното министерство. ЕК иска от нас да се представи реален план какво можем да постигнем до 2023 г., който ще се изготви до края на месеца. Сандов посочи и друг проблем - министерството се сблъсква с много сериозен натиск от страна на бизнеса. Например на РИОСВ Смолян е оказан натиск от потенциален инвеститор.

Борислав Сандов се надява да стигне един мандат за АМ "Струма"

Районът на Кресненското дефиле на АМ „Струма“ никога няма да бъде магистрала, а скоростна отсечка. Местното население, коет...

По думите на министър Сандов депозитна система за отпадъците - вендинг машини за пластмасови и стъклени опаковки, реално може да се въведе от следващата година, като още тази година ще се започне с информационни кампании и демонстрации. 

Планират се промени в Закона за управление на отпадъците, за да се премахне картелизацията и изкуствено поставените бариери към малки и средни фирми да навлязат в сектора на кръговата икономика. До момента имало подкрепа от почти всички заинтересовани лица относно депозитната система. Министърът разказа, че една от организациите за оползотворяване на отпадъци е с отнет лиценз - тя оперира във Варна, Благоевград, Перник и други големи градове и има опасност те да останат без организация за събиране на отпадъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика