Борислав Сандов предупреди за капан, който вещае икономическа криза

10478
Борислав Сандов предупреди за капан, който вещае икономическа криза
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Проблем би било, ако Планът за възстановяване бъде оставен дълго време да отстоява с оправданието, че е морален дълг на това правителство да не внесе финалната му версия, смята депутатът от "Демократична България" Борислав Сандов. По този начин ще се забавят и оперативните програми, а този план е демаркационна линия, което означава, че не може да има подпомагане от оперативните програми по въпроси и теми, които са в плана, поясни той. Като нямаме внесена финална версия на плана, не могат да тръгнат и оперативните програми и биват блокирани, е тезата му.

"Това е капан, който може да въвлече страната в икономическа криза в следващите няколко месеца", каза той в коментар за Actualno.com.

Томислав Дончев за изборите като обучение след матура

„Да вкараш политиците след изборите в подобен формат е като допълнително обучение след матура, което аз го намирам като добра иде...

Най-големият риск, според него, е българското правителство да не се съгласи с предписанията, дадени от ЕК и предложенията на българските заинтересовани страни.

"Проблем ще е, ако е започнало разплащане по определени проекти, които не би трябвало да бъдат част от Националния план за възстановяване и устойчивост, като например "Напоителни системи", за които българският план предвижда около 800 милиона лева и не по начин, по който те действително да окажат положително въздействие на адаптацията към климатичните условия на българското селско стопанство", посочи още Сандов.

Депутатът отбеляза и, че би било проблем, ако държавата не успее чрез Плана за възстановяване да ангажира и привлече достатъчно сериозен частен капитал. "Защото тогава това биха били едни пари, наляти в една каца, която знаем, че често пъти се оказва пробита от корупционни схеми", отбеляза той.

Ревизия на плана трябва да се направи към последната му версия, но първо тя трябва да бъде показана, категоричен е Сандов. Третата версия на плана все още не е публична, подчерта той и настоя: "Трябва да видим дали отговаря на европейските изисквания, дали е съобразена с обществените консултации, които бяха направени по темата и дали отговаря на интересите на българската държава".

Петър Витанов посочи защо ГЕРБ не внася Плана за възстановяване

Част от причините, поради които ГЕРБ не внася Плана за устойчивост и възстановяване, според евродепутата Петър Витанов, са опит за изви...

Ако говорим за ревизия, то тя не би следвало да бъде огромна и драматична, но все пак би следвало да усъвършенства плана и да го направи подходящ за одобрение от ЕК и страните-членки на ЕС, добави Сандов. Според него, планът трябва да претърпи промени, които са необходими от гледна точка на европейските регламенти, обществените очаквания и законността и да бъде все пак внесен достатъчно навреме около 30 април, за да може да даде глътка въздух за българската икономика и българските граждани.

Автор: Ива Иванова

Още: Ще изпусне ли България 12 млрд. евро заради политически кавги и злобно отмъщение?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика