Борисов изумява - ЕК да кажела дали ще плати вместо нас за АЕЦ "Белене"

2426
Борисов изумява - ЕК да кажела дали ще плати вместо нас за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Не може плащането да е само български проблем, а когато трябва да се спира да е общ проблем. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата на върха в Брюксел, визирайки темите АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“.

Борисов в прав текст каза, че иска ЕК да е солидарна към нас по въпроса - "дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор (бел. ред. - Борисов вероятно има предвид да строим атомна централа в Белене), дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят като частен проект да се строи „Южен поток" (бел. ред. - Борисов вероятно визира това, че „Северен поток“ получи т.нар. opt-out т.е. изключение от Третия либералзиационен пакет. Това стана по молба и на Русия, и на Германия пред ЕК, а за „Южен поток“ Москва никога не е молила Брюксел за изключение). Затова сме щели да искаме писмен отговор от Европейската комисия по въпроса, като в този отговор ще настояваме да знаем дали Турция и Гърция "ще получат същите санкции" (бел. ред. - като нас) заради участието си в „Турски поток“.

Борисов пред Туск: Искам ясна позиция на европейските институции за АЕЦ „Белене”

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха тази сутрин големите енергийни проекти, които могат д...

Борисов не обясни в прав текст защо трябва да има санкции за съседите ни, но явно смята, че „Турски поток“ не отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет. Не е ясно и как Турция ще бъде наказана за каквото и да е от ЕК, след като не е член на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика