Борисов: На 16-ти внасяме вота за недоверие, Стойнев крие от нас баланса на НЕК

13992
Борисов: На 16-ти внасяме вота за недоверие, Стойнев крие от нас баланса на НЕК
Снимка: БГНЕС

ПП ГЕРБ ще внесе вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала в енергийната политика в петък, 16 май. Това каза при консултациите с Реформаторския блок по въпросите, свързани с енергетиката лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Досега ГЕРБ изчакваше с внасянето, защото трябваше да получи официалните данни за финансовото състояние на НЕК. Оказва се обаче, че официални данни за баланса на НЕК липсват. По сметките на ГЕРБ дефицитът на НЕК е 3,2 млрд. лева, а на БЕХ - 1,74 млрд. лева. Той бе категоричен, че за да не се стига до популизъм и фалит, държавният регулатор, трябва да се произнесе. По думите му НЕК, реално не знае какъв му е балансът. Борисов, заяви, че според тях той е с дефицит от 3.2 млрд.лв.

Вотът на недоверие влиза в парламента до края на седмицата, обещава ГЕРБ

До края на седмицата вотът на недоверие в областта на енергетиката ще бъде внесен, каза Димитър Главчев от ГЕРБ на пресконференция. Ощ...

„Бих започнал с това, че вече 20 дни искаме да ни се даде официалния баланс на енергийните компании. Онзи ден тихомълком е дошло писмо на Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото балансът още не бил готов. Не знам откъде му идва тази наглост, защото винаги депутатите, които изискват информация, трябва да я получат. Не мога да подмина така леко и ДКЕВР, защото неслучайно има такива институции в България, която трябва да е независима, за да не се меси политиката в тях. Не е само този регулатор, но този би трябвало да е най-безпристрастният и хората да знаят защо цената на тока трябва да е толкова”, посочи Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

„Няма премиер, който да толерира министър, който се е докарал да му изземат правата (бел. ред. - Борисов има предвид факта, че ЕК води официално преговорите за "Южен поток"). Това е отказ от суверенитет. Брюксел им е казал. Стойнев взима едно пълномощно, подписва и казва: „Аз съм много добър министър”. Виждате, че като ние идваме, Йотингер говори”, допълни Бойко Борисов.

Днес, от 13:30 часа, предстои пресконференция на ДКЕВР, на която ще бъдат представени резултатите от извършените регулаторни одити на трите ЕРП-та.

"Ако друго правителство, друг премиер го правят, никога няма да се допусне. Щяха да им взимат лицензите – сега им пречи преносът на кабелите. Ставаше въпрос за цените на тока – имат ли нарушения там, а не със стълбовете и кабелите”, коментира Борисов във връзка с ДКЕВР и отнемането на лицензите на трите ЕРП-та.

ГЕРБ готови с вота на недоверие

„Готови сме с вота на недоверие. Мотивите са готови, подписите са събрани, но очакваме онази прословута информация, за която наро...

По думите на Борисов четвъртият вот на недоверие е тест за ДПС. Борисов изрази несъгласие с Радан Кънев, че изборите са сакрална дата. „Нали и преди сме ги били. И пак да ги бием, пак ще е същото. Тук действително трябва да се търси отговорна партия в парламента, която да не го допусне. За мен е важно да има спокойствие в държавата, да се усвояват европейските фондове”, добави Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика