Борисов намекна явно, че отношението ни към Турция зависи на първо място от миграцията

2042
Борисов намекна явно, че отношението ни към Турция зависи на първо място от миграцията
Снимка: БГНЕС

"Не можем да се месим във вътрешните работи на никоя страна. Не го и правим, но се опитваме да бъдем в добри и балансирани отношения". С тази реплика премиерът Бойко Борисов оправда политиката на България по отношение на Турция. Борисов говори във Военния клуб, на срещата на посланиците на Република България.

Премиерът загатна, че тезата му по отношение на Анкара е такава заради миграционния натиск: "Ако се върнем година назад това беше най-големият страх на Балканите. Ние ставахме и лягахме с миграционния процес. Бяха избори тогава и най-некоректно политически точно това се използваше".

Доклад на Деница Златева: Бавим се фатално с подготовката на председателството на ЕС

Осем месеца преди официално България да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, доклад на бившия вече служе...

Разширението на Европейския съюз

Същевременно Борисов посочи, че различните политически сили в държавите, които искат да влязат в ЕС, трябва да намерят база за компромис помежду си, предаде Агенция "Фокус". По думите му политиците в страните от Западните Балкани трябва да дадат перспектива на своите народи. България е завидно стабилна на фона на целите Балкани, добави той. "Нашите предложния са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желание, това, което е добре за Западните Балкани и разбира се, в интерес на България", посочи Борисов и уточни, че Берлинският процес касае оста север-юг и шестте държави в Западните Балкани. Според него всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към другите, а не да е капсулирана.

Борисов посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8. "Още веднага бяха дадени авансите и за връзката София – Белград, имаме София–Солун, имаме София-Истанбул, имаме София – Бургас", допълни Борисов. По думите му България е важен участник в Дунавската и Черноморската стратегия. Премиерът уточни, че в началото на септември във Варна ще има смесено заседание между България и Румъния. Според него става една много добра програма за свързаност на целите Балкани.

В контекста на транспортната тема, лидерът на ГЕРБ заяви и, че България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите. Компресорите били американски и затова са и най-добрите, стана ясно от изказването на Борисов. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. „Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех“, коментира Борисов.

ДБГ категорични: ГЕРБ имат панически страх от борбата с корупцията

През 2014 г. и в края на миналото управление ние отчетохме един отказ на ГЕРБ да се борят с корупцията. Виждаме панически страх от борб...

Brexit

Най-кривата и напрегната част от преговорите за Brexit ще бъдат по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, подчерта министър-председателят. По думите на премиера преговорите вървят много трудно.

"Не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение между всички нас вече. Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания", каза още Борисов по темата. Той посочи, че е доволен от посланиците в Германия, Франция, Италия, Хърватска, Турция, Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика