Борисов не дочака да гласуват оставката му, напусна пленарна зала

3661
Борисов не дочака да гласуват оставката му, напусна пленарна зала
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов напусна пленарна зала на Народното събрание и не дочака депутатите да гласуват оставката му.

С думите "Благодаря, за мен беше чест" министър-председателят завърши речта си и под бурните аплодисменти на депутатите от ГЕРБ напусна залата.

В началото на заседанието депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров  предложиха да бъде разгледан законопроект за отчетността на Фонда за гарантиране на влоговете.

Според Славов една от причините за оставката на правителството е именно източването на КТБ, а до днес не е ясно какво прави Фондът, който продължава да работи непрозрачно. „Това, което ние предлагаме, е фондът да бъде отчетен и да предоставя информация по закона за достъп до информация“, обясни Славов. Предложението обаче беше отхвърлено.

Вижте как парламентът прие оставката на Борисов (СНИМКИ)

Днес Народното събрание гласува в пленарна зала оставката на кабинета "Борисов" 2.  Припомняме, че министър-председателят Бойко...

"Това е едно добро дело, колеги, около което всички трябва да се обединим", каза след отхвърлянето на предложението Мартин Димитров и поиска прегласуване. Предложението не беше прието и при второто гласуване. За него гласуваха 97 депутати, против 35, а 72 се въздържаха.

След това дойде време да се дебатира оставката на кабинета. Думата взе премиерът Бойко Борисов.

"Първо да честитим на победителите на президентските избори. Категорична, ясна, точна победа и поне аз не си спомням толкова честни избори. Преди две години държавата беше в критична ситуация, надявам се никой не е забравил", започна изказването си той, като припомни как е формирано правителството – с диаметрално противоположни партии.

Той обясни, че е мислил, че правителството може да издържи максимално една година заради тежките противоречия в Реформаторския блок.

"Налагаше се да правим редица компромиси. Аз си знам какво ми е било две години. Нашата оценка е, че се опитахме и положихме максимални усилия. Нито се е увеличила цената на тока, трети сме по ръст в икономиката в ЕС", припомни Борисов.

Кабинетът "Борисов" се събра на последното си заседание (СНИМКИ)

В 11 часа днес, 16 ноември, кабинетът "Борисов" се събра на последното си заседание. Очаква се в 14 часа парламентът да гласува де...

"Вотът в неделя даде да се разбере, че народът иска промяна. Народът в неделя каза: "Търсете друг начин да продължи управлението", допълни той.

Премиерът призова БСП като победител в президентските избори да състави служебно правителство и да управлява, като декларира, че ГЕРБ ще бъде максимално конструктивен.

"Вместо да правите едно служебно правителство до 21 януари 2017 г. и второ след това, поемете отговорността, направете консултации с г-н Плевнелиев и направете служебно правителство, което да направи изборите", обърна се към Борисов лидера на БСП Корнелия Нинова.

Борисов призова партиите в парламента да подходят внимателно към бюджета, за да не поставят под опасност държавата. "Когато гласувате бюджета, имам една молба към вас - популизмът вече взима панически връх в държавата. Ако много от предложенията, които чух, станат част от този бюджет, на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд, на втората година ще се мултиплицират, а на третата ще счупите държавата", предупреди министър-председателят.

"Благодаря, за мен беше чест", с тези думи премиерът завърши речта си и под бурните аплодисменти на депутатите от ГЕРБ напусна пленарната зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика