Борисов обвини Асен Василев за пропуснатия срок за еврозоната

1581
Борисов обвини Асен Василев за пропуснатия срок за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, че заради неговите политики България пропуска срока да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Днес служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че страната ни няма да приеме еврото в този срок, а следващата най-ранна дата може да е 1 януари 2025 г. Причината е, че няма нужното прието законодателство, а освен това София не е отговорила на критериите за инфлацията.

Борисов: Не може главният прокурор да е недосегаем, партньорите ме държат отговорен

"Не може главният прокурор да бъде недосегаем. Не може да не бъде разследван". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю ...

"Днешният ден ни дава 2 новини, които опровергават всички наши критици", заяви Бойко Борисов пред bTV и каза, че първата е новината за намерените 18 задушени мигранти в камион край София. "Не се справят с границата. Не трябва за това да прехвърля вината на служебното правителство. Преди две години най-скучното, което неглижираха колегите ви, беше, че България бе пример за справяне с нелегалната миграция, получи 150 млн. евро от ЕС, идваха всички от Великобритания до Унгария да видят границата", заяви той, говорейки за днешната трагедия.

Освен това, по думите му, "протестът започна от другата страна на МС, когато България беше приета в най-бялата организация – Европейския банков съюз". "Едните бяха от нашата страна, други – от страната на юмрука, на Радев. Аз знам, че под мое ръководство с министър Ананиев, преди това и с Владислав Горанов, изпълнихме всички технически критерии и получихме политическо решение да влезем в Европейския банков съюз и ни се отвори вратата на еврозоната. Две години Асен Василев помпаше инфлацията и загубихме всякакви шансове", твърди бившият премиер.

Според него за две години, "когато ГЕРБ беше изчегъртан", всички останали са имали възможности да приемат 4 технически закона. Но две години нито един от тях не беше приет, смята той.

ГЕРБ направиха бойкот на заседание на комисия с БСП и ДПС в 48-ото НС, с което не бе приет Законът за изменение на Кодекса на застраховането. Политическите опоненти на партията на Борисов твърдят, че това е било направено в интерес на Алексей Петров.

Синдикат "Образование": Учителите са гневни на Асен Василев

Учителите са в стачна готовност заради заплащането и финансирането на системата. Учителят е един фундамент и една икона и не може да се...

"Аз съм вярващ човек и днес Господ ми дава възможност да опровергавам всички лъжи и измами. ПП и ДБ бойкотираха комисията за пране на пари. Кое е по-важно? Две години не намериха време да променят тези закони с пълното си мнозинство и останаха последните два дни, за да кажат, че ГЕРБ е виновен", аргументира се той и пак атакува Василев: "Той работи целенасочено, за да не можем да влезем в еврозоната".

За Алексей Петров бившият премиер каза, че цял живот с него били противници - "не казвам, че сме врагове". "Но той беше най-добрата барета. И ако Христо Иванов си позволява да говори за Алексей, когато като барета той задържа най-големия терорист в Европа, който си носеше граната и той се хвърли върху него и реализира операцията... Така че да говорят такива измишльотини...", допълни Борисов.

Изглежда, че той направи обръщение към гласоподавателите: "Така както ви вкарахме в Европейския банков съюз, ще приемем веднага тези 4 закона и ще влезете в еврозоната. Преди това ще ви свалим инфлацията и цените на стоките. Говорехме как по един лев от дизела и бензина отиват в „Лукойл“ от джобовете на хората", припомни той отново тезата на ГЕРБ и похвали служебното правителство, че свалило цените на бензина и дизела.

Относно Закона за хазарта, заради който Владислав Горанов беше санкциониран от САЩ по "Магнитски", Борисов заяви, че той две години вече не е променян, дори след като ГЕРБ не били на власт.

Синдикати настояха Асен Василев да подаде оставка като лидер на ПП

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе с остра позиция срещу съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев и поиска ...

"Защо не е променен? Добрите, като управляваха тези две години, защо не го промениха? И какви са приходите, как се облага? Научихме урока си", каза Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика