Борисов: Ще бръкнем в раната, която са злоупотребите с горива

3988
Борисов: Ще бръкнем в раната, която са злоупотребите с горива
Снимка: БГНЕС

Ще прекратим порочната практика за злоупотреби с горивата за отопление и с маркираните горива, ще съберем митата и акцизите и през разходната част на бюджета ще компенсираме всички, които имат нужда. Tака премиерът Бойко Борисов обобщи ефекта на предлагана от правителството промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрена на заседанието днес, става ясно от стенограмата.

Тя предвижда увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление, за да се предотвратят на възможностите за отклонение от акцизно облагане чрез използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво. Очакваният ефект за бюджета е в размер на 71 млн. лева, става ясно още от стенограмата на заседанието на МС.

„Това е тема, която ще ощети група хора… Досега никой не е посмял да бръкне в тази рана, а се правят страхотни злоупотреби”, коментира премиерът.

"Някой ще каже: да, ама, примерно, за нафтата проверките са открили четири нарушения, за бензина е едно, но това са места, на които има голям оборот, и докато не го изкореним няма да се спрем. Това в момента приемаме. Защото ще ви потърсят със сигурност да обяснят, че едва ли не ние ще съсипем бедните, болните и тези, които са дотирани. Не, ще си съберем митата и акцизите и през разходната част ще ги компенсираме – с постановление или в самия бюджет. Има време да се изчисли за разликата и да се прекрати тази порочна практика", заяви той.

 

Логиката на промяната в Закона за акцизите е, че ако акцизите на горивата за отопление и за автомобилите се изравнят, подмяната ще се обезсмисли и търговците ще спрат с измамите. С проекта обаче държавата всъщност признава, че не може да контролира петролния пазар и търси спасение в извънредни фискални механизми. Само че ако планираното изравняване на акцизите се случи, това ще е тежък финансов удар за гражданите, болниците, училищата, детските градини. Според проекта ставката за газьола и керосина трябва да скочи от 50 на 645 лв. на 1000 литра, за тежкото гориво - от 50 лв. на 400 лв. на 1000 кг, за втечнения нефтен газ - от 0 лв. на 340 лв. за 1000 кг.

Дончев: Никой не мисли бежанците да остават за постоянно

Не виждам какво мога да добавя и не бива да добавям по темата със спрените руски самолети на път за Сирия. Така вицепремиерът Томислав ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com