Борисов: Трябва европейско решение как да действаме срещу коронавируса

3310
Борисов: Трябва европейско решение как да действаме срещу коронавируса
Снимка: ПЦ на МС

„Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме срещу коронавируса“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон.

Междувременно темата за коронавируса е обсъждана днес и в Брюксел. Европейския съюз обсъжда размични сценарии за развитието на ситуацията с коронавируса, каза прод журналисти еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич. В отговор на въпрос дали общността не обсъжда възможност за ограничаване на придвижването в Шенгенското пространство, Ленарчич каза, че Световната здравна организация(СЗО) не е отправяла препоръки за прекратяване на придвижването, в това число и с влакове. Заседанието на комисията по здравеопазване ще бъде днес.

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса райони в Италия

Повече от 15 000 българи живеят в засегнатите райони. През цялото време отговаряме на спешния телефон, който звъни почти постоянно. Има...

Миграцията като приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение бе основната тема в разговорите на бъбгарския премиер с комисар Йохансон. На разговора им присъства и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. "Към момента успешно управляваме миграционния натиск", заяви министър-председателят и отбеляза, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019-а. Това по думите на Борисов се дължи както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че високо оценява подхода на комисар Йохансон да посети държавите членки и да се запознае с техните нагласи по отношение на новия Пакт по миграция и убежище. По този въпрос премиерът акцентира върху значението на баланса между отговорност и солидарност и отчитането на спецификите на отделните държави.

„България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент“, посочи Борисов. Министър-председателят добави, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

„Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия“, категоричен беше министър-председателят. Борисов изрази увереност, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според българския премиер е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

МвНР: Не пътувайте до заразените с коронавирус райони в Италия

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия от Министе...

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка Борисов отбеляза, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България. „Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията“, заяви премиерът Бойко Борисов, като добави, че това е постоянен приоритет на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика