X
 
 

Борисов: Здравето и чистотата на въздуха са първи в програмите ни (ВИДЕО)

1794 6
Борисов: Здравето и чистотата на въздуха са първи в програмите ни (ВИДЕО)
Снимка: ПЦ на МС
Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя енергийния си микс. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където на Европейския съвет лидерите обсъждат изменението на климата.

"Промените в климата са факт, случват се с такава скорост, че рискът и опасността за човечеството са големи“, заяви Борисов и подчерта, че Европа е твърдо решена да бъде водеща в справянето с този проблем. „Ние винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха на първо място в своите програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата и какво ще се случи след 30 години“, добави министър-председателят.

Макаров: Борисов обеща транзит на газ от Русия до Сърбия на 31 май

Руският посланик в България Анатолий Макаров заяви, че българският премиер Бойко Борисов му е обещал, че руският газ ще преминава през ...

Премиерът изтъкна, че е важно да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийния микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Борисов обърна внимание, че е необходимо Европа да помогне на държавите да отрегулират тези процеси.

Бойко Борисов каза и, че е запознал председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен с енергийното производство в България и с плановете за следващите години. Министър-председателят отбеляза мястото на ядрената енергия в енергийния ни микс, както и предприетите мерки за гарантиране сигурността на доставките на природен газ. Той акцентира върху изграждането на интерконектора с Гърция и реализацията на проекта „Балкански поток“.

Попитан от медиите за пакета "Мобилност", Борисов заяви, че се водят разговори и се работи по завеждането на дело. Той беше категоричен, че дискусията по темата не е приключила. Министър-председателят обърна внимание, че пътуването на тежкотоварни машини нагоре-надолу в Европа не само ще натовари транспортните артерии допълнително, но и ще повлияе върху емисиите. „Тук също има много още детайли, много още компоненти, които трябва да се имат предвид. Защото се оказва, че много от държавите, които най-много натискат и това са богатите държави за зелените сделки, са аутсорсвали своите вредни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук идеята да се сложи данък на тези емисии, на вноса на подобни стоки, също не е без смисъл. Защото всъщност, ако произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е държава, и след това си внасяш продукта, ти ни се преборил с проблемите в климата“, заяви още министър-председателят.

Фон дер Лайен: Цената на бездействието по климата е по-висока

Новият ръководител на Европейската комисия предупреди членовете на Европарламента да обмислят разходите при отказ от борбата срещу изм...

На въпрос как оценява шансовете ни за успех при заведено заради пакет "Мобилност" дело в Съда на ЕС, Борисов отговори, че е разговарял с доста свои колеги, които са се изказали в негова подкрепа и министрите на транспорта работят за завеждане на колективно дело.

„Опитаха се жълти, фалшиви, лъжливи, лайниви сайтове – да кажа, без да се извинявам – да кажат, че "гавазите на Борисов" са предизвикали катастрофата.“Така премиерът коментира катастрофата с кола на НСО вчера на бул."Драган Цанков", при която тежко пострада дете. „Това е въпрос към президентската институция, защото НСО е на пряко подчинение на нея. Така че дори не бих искал да коментирам този факт. Не обичам да се меся в работата на другите хора. Всеки от нас кара кола и знае какво може да се случи. Пази Боже, да има такъв инцидент! Адски неприятно е, но трябва коректно да се каже колата на коя институция е, имало ли е в нея пътник или не.“ Премиерът сравни катастрофата от снощи с катастрофата на колата, в която пътуваше председателката на парламента Цвета Караянчева. И сравни публикациите за този и за вчерашния инцидент.

Премиерът още веднъж отправи поздравления към Борис Джонсън за изборната победа в Обединеното кралство. „Провели сме преговори, знаем како трябва да се случи до 31 януари и следващата година ще бъде времето, през което ще се отрегулират  взаимоотношенията с Великобритания. Това е добра новина“, коментира министър-председателят.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Абе, идиот, какво здраве, каква чистота на въздуха? Формен идиот!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тиквеник - до 2050, с тези темпове тоя въздух няма да са останали българи, които да го дишат. За 30 години от 89 насам, благодарение на успешното управление на Герб, ДПС и БС(К)П населението е намаляло с близо 2.5 милиона. При отрицателен естествен прираст, емиграция (бягство от вас) - скоро няма да ви останат роби по синджирите.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Мафията си има държава а той й е Кръстника !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Обърках се ...тая тиква за всичко казва че му е първо в програмата....страхотен лъжец к лицемер е тоя бойко борисоф
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Посмали Манго !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ГЕРПедерастията ВОДИ ДО ИДИОТИЗЪМ!
Последно в Актуално