БСП: Ако частно лечебно заведение иска публичен ресурс, да не е търговско дружество

1158
БСП: Ако частно лечебно заведение иска публичен ресурс, да не е търговско дружество
Снимка: Пресцентър на "БСП за България"

Плеяда народни представители от „БСП за България“ посетиха област Смолян вчера. Почти половината парламентарна група – над 37 депутати, разделени на групи, се срещнаха с местни жители по общини, за да им разяснят „Визия за България“.

Навсякъде депутатите са се изказали по темата здравеопазване, по която левицата внася вот на недоверие на правителството.

Ние предлагаме решение на проблемите в здравеопазването: премахване на статута на болниците като търговски дружества; ако частно лечебно заведение иска да ползва публични средства, то да не бъде търговско дружество; ; развитието на здравеопазването да бъде на регионален принцип; промяна на ДДС за лекарствата“, заявил проф. д-р Георги Михайлов на срещата в Смолян.

Той обяснил, че страната ни има нужда от нова система за финансиране и управление на здравеопазването, а не само от здравно осигуряване. Професорът смята, че управляващите залагат само на реформа на осигуряването.  

„Според него вместо в диалог със специалистите в сферата на здравеопазването, сегашните модели са правени на тъмно, без обсъждане и част от тях са започнали да изтичат в медиите, и то касаещи финансиране на системата за сметка на гражданите, без да се подобри качеството на здравната услуга. Той подчерта, че това е причината левицата да планира вот на недоверие именно в тази сфера“, се казва в прессъобщение, изпратено до медиите.

В Смолян граждани поставили въпроси за липсата на специализирана високотехнологична  помощ в областта на болничното здравеопазване  в региона, сериозният дисбаланс по отношение на развитието на доболничната помощ, както и тежките кадрови проблеми, пред които е поставена областната болница.

БСП внася вота на недоверие следващата седмица

В момента нашите здравни специалисти работят по мотивите на вота на недоверие, които ще са готови до края на седмицата. Следващата седм...

„Чувствителността по темата е особено силна. Проблемите в здравеопазването трябва да се обсъждат надпартийно. Предлаганата концепция от министър Ананиев в момента не представлява промяна, а дофинансиране на досегашната система. В същото време липсва диалогът за качеството на услугите“, заявила в Чепеларе депутатката Теодора Халачева.

По думите й в проекта „Визия за България“ се предлага здравноосигурените лица да имат 24 часа достъп до безплатно обслужване, а неосигурените - базов пакет с медицински услуги.

„Когато се говори за здравеопазване, трябва да се има предвид, че тук проблемите са много“, е цитиран да казва лекар от Рудозем на срещата там. Медикът обяснил, че от една страна са клиничните пътеки, които са „врата в полето“ и те са основата на разделението и противопоставянето в лекарското съсловие, а от другата е финансирането за лекарства и консумативи.

„Парите в системата на здравеопазването не са малко. 10 млрд. лв. се превъртат ежегодно в сектора. Истината е, че моделът е опорочен. Затова във Визията залагаме водещо участие на държавата в управлението, регулацията и контрола на здравето на хората", заявил народният представител Иван Ибришимов.

Той добавил, че лекарствената политика трябва да е в полза на пациента, поради което трябва ставката за ДДС на лекарствата да бъде намалена.

Нинова: Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания

Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания. Тяхната мъка няма цвят. Нека покажем на Борисов, че свърши времето, в което можеше ...

„Ние сме против демонополизация на НЗОК и против това болниците да са търговски дружества. Искаме, също като вас, достойно заплащане на труда на всички работещи в системата на здравеопазването“, казал още депутатът от левицата.

„Здравеопазването у нас не трябва да е машина за пари. То трябва да е обърнато към хората. При сегашния модел то е по посока на пълната комерсиализация и затова носи негативни последствия за хората, няма нито равенство, нито солидарност. Финансовият резултат стана водещ критерий”, посочил народният представител Георги Свиленски в Златоград.

Той изтъкнал, че основна цел на левицата е да върнат държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването, за да гарантират на всеки достъп до него.

Според доц. Георги Йорданов предложеният модел не може да работи за хората, тъй като е заложен на порочна идея.

„Ние искаме гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието за здравноосигурените лица, както и държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични финансови ресурси”, казал доцентът в Златоград.

Неясни дългове отложиха решението за телевизията на БСП

Липсващ документ от Националната агенция по приходите (НАП) отложи решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) за старт на телевизият...

В Доспат проф. Анелия Клисарова съобщила, че левицата иска да даде достъп на всеки български гражданин до здравеопазване. Тя успокоила присъстващите, че БСП е против идеята гражданите да си доплащат за здраве, при положение, че се отделя такъв голям бюджет от държавата.

„Ние искаме да премахнем търговския статут на държавните лечебни заведения и да го заменим с нов, който да отговаря на социалния характер, същност и насоченост на здравеопазването. Нужна е нова система за контрол на разходите, обвързана с качество и резултати”, обяснила проф. Клисарова.

Според депутата Пенчо Милков политиката за майчино здравеопазване има нужда от спешна промяна.

„Високата детска смъртност, преждевременните раждания и недоносените деца имат тясна връзка с качеството на майчиното здравеопазване и достъпа до адекватна акушеро-гинекологична помощ“, казал Милков.

Според прессъобщението хора Мадан подкрепили идеите на левицата като настояли да няма търговски дружества в здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com