БСП: ГЕРБ ще опита да направи изборен кодекс, който да й осигури лесна победа наесен

21021
БСП: ГЕРБ ще опита да направи изборен кодекс, който да й осигури лесна победа наесен

"Наясно сме, че от ГЕРБ ще направят всичко възможно, за да формират такъв изборен кодекс, който да им осигури по-лесна победа на вота през есента за местно самоуправление". Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на среща с журналисти в понеделник.

"Една от основните ни задачи ще бъде да противостоим и да разкриваме пред обществото всякакви трикове и подходи, които те ще се опитват да ни пробутват под формата на прозрачност и демокрация и честни избори, заяви още Калоян Паргов. - Истината е, че всички сме наясно как от ГЕРБ правят избори организационно и колко добри са в това".

Калоян Паргов обеща депутатите от Левицата да бъдат активни в Парламента и да противостоят на предложенията за промени от ГЕРБ. "Тези техни предложения имат за цел по-скоро да им осигурят служебна победа, отколкото да направят избора по-честен и демократичен, заяви Калоян Паргов. - През миналата година ние говорихме за разширяване и сваляне на местното самоуправление на още по-ниско равнище, да бъде по-близо до хората. При това не само чрез пряк избор на районни кметове, но и чрез връщане на районните съветници. В момента СОС и местното самоуправление в София е силно централизирано".

Градският съвет на БСП-София ще създаде информационен пул, в който ще събира оплаквания на граждани. "Ще го наречем "Другото лице на София", обясни Калоян Паргов. - Тъй като София има две лица, София е град на дисбалансите. Защото за 15 години булевард "Витоша" е ремонтиран 3 пъти, а уличките в крайните квартали колко пъти? Ето това е актуален въпрос, който трябва да зададем на столичани. Този информационен пул ще има електронен адрес, мейл и открита телефонна линия. Там всички столичани, които имат някакви проблеми ще може да качват снимков материал, да подават оплаквания и сигнали към нас, за да можем ние чрез медиите да ги правим публично достояние и да показваме и другото лице на София. Защото София не е центъра, не е булевард "Витоша", не е метрото, не е естакадите. София е и "Люлин", и "Младост", и "Подуяне", и "Надежда", и "Връбница", и "Нови Искър", а там проблемите са много. Ето протеста на горнобанци за канализацията! Той е напълно оправдан и управляващите София си го заслужават затова, че не успяха толкова години, вече 10 откакто управляват столицата, да разрешат един проблем, свързан с канализацията. Доколкото разбрах, госпожа Фандъкова им е обещала канализация някога във времето. Може би за техните внуци".

Кандидатът за кмет на БСП трябва да отговаря на три основни изисквания, обяви лидерът на столичната градска организация на Левицата. "Първо трябва да бъде харесвана, разпознаваема фигура с експертен потенциал в  някоя област и да има рейтинг над 10-15% в общественото пространство. Освен това трябва да бъде разпознаван за кмет. Защото може да харесваме някого, но да не считаме, че той може да е подходящ за кмет. И трето - да бъде избираем, да трупа гласове, което е много важно и за листата ни от съветници".

Ръководството на БСП ще направи социологическо проучване, което да помогне при избора на кандидат за кмет на София на местните избори през есента. "Много ще разчитаме и на виждането на отделните социалисти, не само на районните партийни организации, но и на отделните социалисти. Защото това трябва да е кандидатът на всички социалисти и симпатизанти. И разбира се ще търсим широка подкрепа. Отвъд партийната, която ще му осигурим в началото".

Калоян Паргов коментира идеята на премиера Бойко Борисов за жена-президент на България като "Отклоняване на вниманието от собствената му персона и желание за президент". Лидерът на БСП-София призна, че очаква много тежка предизборна битка, както обикновено. "В политиката винаги битките са сериозни, коментира той. - Ние се готвим. Днешната ни среща го показва. Тръгваме с амбиции. Знаем къде са ни слабите места, наясно сме и със силните. Ще направим всичко възможно БСП в София да има успешно представяне през есента на местните избори"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика