БСП и ГЕРБ разменят обвинения преди вота на недоверие

1322
БСП и ГЕРБ разменят обвинения преди вота на недоверие
Снимка: БГНЕС

Залавянето на избягалия затворник в Ловеч не олекотява темата за внесения от БСП вот на недоверие към правителството по темата "Сигурност". Това заяви по БНР депутатът от БСП Елена Йончева. Тя посочи убийствата от последната година, телефонните измами и престъпността в малките населени места като основни проблеми, с които управляващите не могат да се правят:

„Бягството от затвора – това е само видимата страна. Това е видимата страна на целия провал в системата на вътрешна сигурност. В България има над 1000 души, осъдени с влезли в сила присъди – те вместо да са в затворите, се намират сред нас. Никой не може да ни каже защо тези хора не са в затвора. Проблемите са хронични. Не става дума за двама или трима избягали от затворите и един, който вчера е върнат. Вижте какво се случва в България – агресия, побои, престъпни набези над цели села и убийства. Това се случва всекидневно пред очите на българските граждани. Това е проблем за всеки българин. Това са аргументи не на леви или десни сили“.

БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството

БСП внася днес, 20 юни, в парламента мотивите си по искания вот на недоверие към кабинета. На разширено заседание на Изпълнителното б...

Йончева посочи, че 75% от обирите по домовете не са разкрити, 85% от телефонните измами също. По думите й полицаите в България не намират никакъв стимул за работа.

В сектор "Сигурност" има проблеми, но има и системен подход за тяхното решаване, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от ИА "Фокус". Той обясни какво е направила държавата през последната година за сигурността на хората:

„От май 2017 г. до май 2018 г. са назначени по направление на дейност полиция 1765 служители. Понеже в техните мотиви се говори за прекратени служебни правоотношения на над 2000 човека, аз ще кажа, че по направление на дейност полиция те са само 613. Това, което се излага в мотивите за неизпълнение на обещания за полицай във всяко населено място – за една година можем да отчетем, че са изградени 630 мобилни екипа за опазване на обществения ред за всички областни дирекции“.

Цветанов отчете, че ГДБОП е възстановила доверието с европейските и евроатлантическите ни партньори. Вече имаме една висока оценка от съвместната ни работа, добави той.

Нинова: ГЕРБ изтегля държавата от сигурността

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично не си е на мястото, но не е само това проблемът. Правителствата на ГЕРБ сист...

Йончева отправи и обвинения във връзка със Закона за частната охранителна дейност. Цветанов отговори, че с този закон не е променено нищо, а е дадена възможност за координация и получаване на информация от охранителните фирми, където те имат обекти.

„Светът е коренно променен. Не всичко се управлява от държавата, а много от дейностите вече са в частни ръце и това е по целия свят. Когато държавата трябва да изпълни своите задължения, тя трябва да бъде в диалог и да има възможност да разчита на всички структури“, коментира Цветан Цветанов.

Депутатът от БСП Елена Йончева изрази съмнения, че премиерът Борисов ще защити достатъчно твърдо в Брюксел българскатка позиция за мигрантите:

„За съжаление, г-н Борисов много често е казвал, че слуша своите началници от Брюксел. Големият проблем е успява ли г-н Борисов и ще успее ли да защити българският национален интерес, дали няма да се превърнем в буферна зона като външна граница на ЕС и Шенген, а такава тенденция се очертава“.

Славчо Велков: Можем и да се издъним в направление сигурност на европредседателството

"Можем и да се издъним в направление сигурност на европредседателството", това опасение изказа пред БНТ депутатът от БСП Славчо Велков....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com