БСП иска договорите на хипермаркетите в интернет

10893
БСП иска договорите на хипермаркетите в интернет
Снимка: БГНЕС

БСП ще настоява общите условия по договорите на търговските вериги да бъдат прозрачно качени в интернет. Това обяви депутатът от левицата и член на парламентарната икономическа комисия Корнелия Нинова пред bTV, предаде Стандарт нюз.

Тя обяви, че вече се е запознала с договорите и възнамерява да ги оповести, дори и търговците да я съдят, от което не я е страх.

Прогнозират фалити на хранителни вериги

Фалити или обединения на хранителни вериги, които работят у нас, очаква Милош Ристич, изпълнителен директор на "Карфур" за България, п...

"Търговските вериги смятат, че общите условия по договорите са търговска тайнa. Вече няма да е така. Веригите не публикуват търговските отчети, а плащат глоби. Общите условия ще се публикуват в интернет, за да се виждат", обяви Нинова и допълни, че финансовите отчети също трябва да са публични.

Депутатът е на мнение, че в отношенията търговец – производител веригите са силната страна и има около 22 вида такси, които призводителите са длъжни да плащат.

"Продаваш олио на търговска верига за 3 лв., тя не ти плаща 3 лв., а ти начислява такси за 2 лв. и ти плаща 1 лв., което е под себестойността на продукта", обясни Нинова.

Според нея, споразуменията между веригите и производителите са на базата "ако не ви харесва, идете другаде". Според сегашните договорки, един български производител е длъжен да предлага на веригата всичко, което произвежда. Длъжен е също да продава продукцията си на цена, не по-ниска от тази, договорена с веригата.

"При неспазване на клаузите или закъснение на дадена доставка се плащат неустойки от порядъка на няколко хиляди лева. Каква свобода на пазара е това?!", коментира Нинова.

БСП отново се вторачи в големите търговски вериги

Правителството предвижда серия от мерки за затягане на контрола над големите търговски вериги в полза на потребителите. Голяма част от...

Според готвения от левицата закон, КЗК ще определя кои фирми имат значително присъствие на пазара и ще ги следи по определен ред.

"Няма да гоним инвеститори, но ще работят по правила. Българският производител е не по-малко важен от европейския", заяви Нинова.

По повод масовият отказ от членство в БСП в общинската организация на партията в Монтана Нинова коментира, че левицата не подценява проблема, но продължава напред.

"С АБВ ще спорим само по политики. Двете формации обаче не се различават особено. Разликата е, че в АБВ следват личност, а не идеология. БСП има единство за пълната подкрепа на кабинета "Орешарски", завърши тя.

 

Хипермаркети премахват входните такси за българските продукти

Някои от големите търговски вериги са премахнали т. нар. входни такси за продукти на български производители, които да се предлагат в т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика