БСП иска комисия за щетите от наводненията в Карлово и проверка на АДФИ (ВИДЕО)

1035
БСП иска комисия за щетите от наводненията в Карлово и проверка на АДФИ (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

БСП иска експертна комисия за щетите от наводненията в Карлово и проверка на АДФИ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в парламента във връзка с пострадалите от наводнения карловски села и след среща с граждани от засегнатите села. 

"Още днес ще внесем в Министерски съвет искане от името на парламентарната група за експертна комисия, която да установи щетите още от първото наводнение. Още не е минала независима експертна комисия, коят ода оцени щетите отпреди 6 месеца. Второ, сигнализираме още днес АДФИ за одит на средствата, които са отпуснати, както и разходването на парите от дарителската сметка", 

Тя посочи, че 6 месеца след 2 септември 2022 г. цари пълно безхаберие, като всички институции са оставали хората сами да се справят с неволята и тревогите си.

Припомняме, че на 2 септември 2022 г. пет села в общината бяха наводнени заради скъсана дига на река Стряма след проливните дъждове и бе обявено частично бедствено положение. ВМЗ-Сопот също спря временно производствената си дейност, тъй като заводът бе засегнат от пороите. Тежко беше положението в Каравелово, където е имало втора приливна вълна. Наложи се дори намесата на хеликоптер, който спаси 20 души. За щастие вследствие на бедствието няма загинали хора. На следващия ден река Стряма заля и село в община Марица. Става дума за село Трилистник, от където бяха евакуирани 40 души. След наводненията, военни и хиляди доброволци от цялата страна помагаха в разчистването. Немалко бяха и даренията за бедстващите хора.  ОЩЕ: Карлово ще се справя с последиците от водното бедствие цяла година (ОБЗОР)

"Ще следим какво се случва и ще бъдем абсолютно настоятелни пред служебния кабинет, областната администрация и общината в Карлово да се предприемат всички мерки за защита на хората и възстановяване на инфраструктурата", каза лидерът на БСП. 

Нинова проведе среща с представители на селата Каравелово, Богдан и Слатина, които бяха наводнени на 2 септември 2022 г.

"Неотложен проблем, който трябва да се реши, е да се укрепят коритата на реките", каза представител на жителите на село Каравелово, която е средно пострадала от наводненията.

Йорданка Семкова от Слатина отчете, че са се срещнали с представители на БСП не да разискват какви са щетите на пострадалите, а с молба някой да им обърна внимание как да предотвратят последващи щети. 

"Още не сме се справили с последствията от първото наводнение. Пет месеца наред се борим и нашите села се превърнаха в общонационална кауза", каза Петя Стоянова от Богдан и посочи,че са почувствали, че държавата е абдикирала от съдбата на пострадалите хора.  

Стана ясно, че хората от селата сами са си направили мост, но през него минават автобуси и тежкотоварни камиони, което те отчетоха като опасно. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика