БСП: КОНПИ не работи в услуга на обществото, а за негова сметка

2296
БСП: КОНПИ не работи в услуга на обществото, а за негова сметка
Снимка: БГНЕС

Когато срещу едно лице е повдигнато обвинение от прокуратурата и/или има влязла в сила присъда, че е виновно за престъпления, посочени в ЗПКОНПИ, може да се задейства механизмът на гражданската конфискация. Когато обаче съдът постанови, че едно лице е невинно, гражданската конфискация според тези текстове ще продължи“.

Това обясни в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков по време на дебатите по ЗПКОНПИ. Той коментира, че вносителят се е мотивирал, че е против необяснимото богатство.

Окончателно: И невинни ще подлежат на гражданска конфискация

Депутатите окончателно приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на корупцията, според които прекратяването на наказат...

„В нашето законодателство, в Данъчно-процесуалния кодекс има същата хипотеза – когато един гражданин придобие имущество, направи разходи, купува вещи, пътува, а приходите му са в много по-малък размер, тогава данъчните органи извършват проверка, облагат това имущество, което е повече от доказаното, налагат му данък, но не конфискуват“, обясни той.

Пенчо Милков попита - защо в единия случай на лицето, което е невинно и има необяснимо имущество, му се отнема, а в другия му се облага. „В Конституцията е записано, че частната собственост е неприкосновена. При извършено производство с решение, че човек е невинен, вие искате да отнемате имущество. В следващия случай, също на невинен човек, не отнемате, а облагате. Защо? Поставях този въпрос многократно и все още нямам отговор“, възмути се Пенчо Милков.

Колегата му Валери Жаблянов добави, че опитите един орган да бъде овластен с допълнителни антиконституционни правомощия няма да остане незабелязан.

„Правовата държава означава такъв законен институционален ред, който защитава основните права на гражданите”, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България”. Жаблянов обяви, че предлаганите промени от правната комисия са срам за всяка правна професионална общност. „Предложението, което е направено, означава, че човек, който е обявен невинен от съда, трябва да продължава да търпи санкции. Такъв принцип в правото няма”, категоричен беше Жаблянов.

На ниво комисия: Приеха спешен ремонт на антикорупционния закон

С 12 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се"депутатите от правната комисия на парламента приеха внесения преди два дена от пр...

„Опитите един орган да бъде овластен с допълнителни антиконституционни правомощия няма да остане незабелязан от правозащитниците, от българското обществено мнение”, продължи народният представител. По думите му антикорупционните промени имат една цел - ограничаване и суспендиране на правата на гражданите.

„Това, което върши КОНПИ не е в услуга на обществото, а за негова сметка”, заяви и депутатът от левицата Красимир Янков. По думите му Комисията се превръща в инструмент за експроприация, засегнати от която са набедени и неудобни на управляващите хора. „По темата се произнезоха всички правозащитни организации и авторитетни юристи. Гражданското общество не може да търпи пълзящия тоталитаризъм, който въвеждате”, заяви народният представител.

„България е поела своя път на европейска правова държава и тези недодялани опити за третиране на човешките права, извън установените в общността норми, само дискредитират капацитета ви на законодатели”, категоричен бе Янков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика