БСП предложи драстично намаляване на депутатските заплати

2944
БСП предложи драстично намаляване на депутатските заплати
Снимка: БГНЕС

"Заставаме твърдо против увеличаването на заплатите на депутати, министри,, президент, да не изреждам всички.  Ще внесем предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лв."

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП. По думите ѝ това е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент.

Корнелия Нинова пое важен ангажимент относно данъка за старите коли

Между първо и второ четене на бюджета ще внесем искания за отмяна на облагането с данък за старите коли. Това заявление направи лидерът...

„Това представлява 18% увеличение на доходите“, каза Нинова. „Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава.

Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път. Става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман“, каза Нинова.

По думите ѝ в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, в този момент да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение.

„Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите", каза още Корнелия Нинова.

Нинова и БСП подкрепиха протестите

"Във връзка с протестите, обхванали много градове, съм упълномощена от името на Националния съвет на БСП, да заявя следното: Исканията ...

"При положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите и доходите на останалите хора. На кого досега заплатата или пенсията е нараснала в 18%? Къде по света заплатата нараства автоматично,без оглед на производителност на труда, резултат и т.н.?", попита Нинова.

Въпросът е дори на трудовото право. Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. Нашият работодател е народът.

Питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва. Автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите. Два пъти правим такова предложение.

Едното беше в началото на това Народно събрание, втори път го правихме през април месец. И двете бяха отхвърлени. Сега го внасяме и трети път. Последователни сме в това, но не се справяме.

Ето и аз го казвам. Не се справяме с тази битка. С всички аргументи, които даваме, за това внасяйки го се обръщаме към президента и омбудсмана, които също ще получат увеличение на заплатите“, допълни Нинова и посочи, че вярва в чувството им за справедливост.

Проучване: Дистанцията между ГЕРБ и БСП все повече се скъсява

Дистанцията между първите две партии се скъсява, като през ноември разликата между ГЕРБ и БСП е малко над 1% в полза на основната управ...

„Да излязат и да заявят позиция. Знам, че те не могат да внасят законопроекти. Ето ние го внасяме, но имаме нужда от морална подкрепа, защото тази битка я водим отдавна. Опитах се да я превърна в лична. Всяко увеличение, което се получава, го дарявам на болни хора, за да дам личен пример, но не се справяме“, допълни още лидерът на БСП.

Нинова се обърна и към управляващото мнозинство: "Това, което правим е ритуално самоубийство. Десетки хиляди хора са ти на улиците със социални искания, ти си вдигаш заплатата в този момент".

По думите ѝ това е все едно си слагаш въжето пред тези хора и чакаш да ти ритнат стола. „Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, облаги на политически елити. Модерните европейски лидери си взеха поука“, заяви още Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика