Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП тръгна към евроизборите с критики към евродепутатите си и с цел да експулсира нелегалните мигранти у нас

13 април 2024, 15:35 часа • 4910 прочитания

Националният съвет на БСП даде началото на подготовката за изборите 2 в 1 на партията.

На брифинг пред журналисти лидерът на социалистите Корнелия Нинова очерта 6 принципа и 10 конкретни теми за България, които са одобрени от Националния съвет на БСП и които партията ще отстоява в предизборната кампания:

  1. Равнопоставеност на страните-членки във всички аспекти.
  2. Българският национален интерес да е поставен на първо място.
  3. Уважение към културата и традициите на всяка държава.
  4. Здрав разум във всяка законодателна инициатива.
  5. Намаляване на европейските регулации в помощ на българската икономика.
  6. Приоритет на социалната икономика и ЕС като гарант за мир и сигурност.

Още: Витанов с предупреждение: Пълноправното ни членство в Шенген става трудна задача

Сред по-важните европейски теми са връщане на нелегалните мигранти по страните им, пълноправното приемане в Шенген, равенство в земеделските субсидии, преразглеждане на Зелената сделка и др.

Снимка: БГНЕС

Ще има ли ляво обединение?

По повод спекулациите в общественото пространство относно явяването на левите хора у нас с общо три отделни листи на предстоящите избори 2 в 1, Нинова отбеляза, че има сериозно обществено очакване левите сили да се обединят и да бъдет алтернатива на статуквото.

Още: Нинова: Решението за добавките за пенсионерите е половинчато и несправедливо (ВИДЕО)

"Работим отдавна по този въпрос, без да вдигаме много шум. На 1 май ще поканим над 25 партии от левия и патриотичен спектър, както и около 20 сдружения и организации с цел да направим дискусия за модерна лява политика. Ще предложим на този ляв форум общ документ и декларация за съгласие за лява алтернативна и нова политика, както и подписване на споразумения за общи действия за изборите", отбеляза Нинова.

Тя коментира още, че БСП подновява поканата си към партия "Левицата" и членовете й да се завърнат към БСП. "Те са наши бивши другари", каза Нинова.

Евродепутатите на БСП - персони нон грата?

На заседанието на Националния съвет лидерът на БСП е направила детайлен отчет за дейността на партията в Народното събрание и отправи тежки критики към сегашните евродепутати от БСП, че не са сторили същото.

Още: Ваня Григорова: Би било чудесно да поведа листа на обединена левица

"За толкова години в ЕП не се отчетоха нито веднъж като група - нещо, което е заложено в нашите вътрешни правила. Само Цветелина Пенкова е представила отчет в лично качество", каза още соцлидерката.

От думите й се разбра, че са верни информациите в публичното пространство относно бъдещото участие на депутата Кристиан Вигенин и именно на Цветелина Пенкова в бъдещата листа за евровота на БСП. "Вигенин има много номинации от цялата страна, да, но още нямаме окончателно решение", лаконична бе Нинова.

Тя подчерта, че на 27 април партията ще дискутира и имената на листите с кандидати за депутати в българския парламент.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес