Бъчварова: И аз разбрах от социалните мрежи за проблемите с вчерашното учение

2582
Бъчварова: И аз разбрах от социалните мрежи за проблемите с вчерашното учение
Снимка: БГНЕС

Целта на вчерашното учение в столицата беше да видим как координираме усилията си, както и степента на готовност, която имаме и ако се наложи да направим промени в плана си.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.

Министър Бъчварова обясни, че по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и по вътрешна сигурност и обществен ред, заедно с шефовете на спецслужбите е имало положително отношение за сътрудничество по отношение на промените в различните закони, които се подготвят.

По думите й, по време на комисията са обсъждани Закона за антитероризма, за частната охранителна дейност и още две законодателни предложения, които дават възможност да се актуализира възможностите работа.

Тя уточни, че ученията, които се провеждат, помагат за отработване на координацията между институциите.

Впечатление на очевидец за антитероризма ни: По-страшно от ИДИЛ е дебил

200 души са стояли "задържани" без обяснение и без възможност да си тръгнат 2 часа под дъжда късно тази нощ в пред Националния дворец н...

Във връзка с вчерашното антитерористично обучение министърът заяви, че все още няма готов анализ и предстои той да бъде направен.

„Целта на вчерашното учение беше да видим как координираме усилията си, както и степента на готовност, която имаме и ако се наложи да направим промени в плана си. Има такива възможности. В ход на самото учение анализирахме, когато сме готови до няколко дни с анализа, ще бъде отразено”, заяви още Бъчварова.

По отношение на оплаквания в социалните мрежи от граждани, които са били задържани по време на антитерористичното обучение в столицата в района на НДК, министърът на вътрешните работи заяви, че се е информирала за случилото също от социалните мрежи. Не съм информирана от наши служители, заяви тя. По думите й мерките и поведението на служителите трябва да бъдат категорични.

На две нива беше обезопасен районът – този, който е попаднал вътре в периметъра, на практика нарушил правилата и не би трябвало да бъде там, допълни тя, цитирана от БГНЕС.

Бъчварова призова да се има предвид, че това е учение при терористична атака. „На място, на което е възможно да има няколко хиляди души, и мерките, и поведението на нашите служители трябва да бъдат категорични, дори и по-строги, за да можем да гарантираме общата сигурност”, обясни тя. На въпроса как може да попадне някой там при обезопасен район, Бъчварова каза: "Ако преминеш заграждението, можеш да попаднеш".

„Това е реална ситуация, тя не е лабораторна ситуация, ето това е един повод, за да видим в такъв случай какви действия трябва да предприемем, които инструкции трябва да дадем. Не мисля, че сме нарушили съществено нечии права, но това е учение - антитерористично”, каза тя.

„Това беше реална ситуация на реално място, която беше проведена. Информирахме гражданите. Има ясни знаци за това какво се случва в този регион, защото по правило трябваше в доста по-широк периметър да отцепим района – направихме го възможно най-поносим за гражданите и във време, когато все пак ставаше въпрос за около полунощ и след полунощ. Трябва гражданите да се съобразяват с указанията, които идват от наша страна, да ги следват, за да можем да предотвратим такива случаи”, заяви тя.

По отношение на стрелбата в кв. „Младост” в София тя заяви, че случаят се проверява. „Това е доста драстична проява на неподчинение на неспазване на законите. Там има дълга предистория”, заяви още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика