Бъчварова: Всички бежански центрове са построени от БСП

2829
Бъчварова: Всички бежански центрове са построени от БСП
Снимка: БГНЕС

Всички центрове, които в момента съществуват, са построени по времето на мандата на БСП.

Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с обвиненията на БСП за трайно настаняване на бежанци в страната, предаде Фокус.

„Те дори са планирали в Телиш, има готови проекти за 14 000 души центрове“, каза Бъчварова и уточни, че този план е спрян. Вътрешният министър подчерта, че БСП атакува управляващите за нещо, което те самите са правили само педи две години, което според нея не им прави чест.

„Абсолютно неверни твърдения, че българските власти действат незаконно, че българските власти провокират някакво напрежение“, каза тя и посочи, че тази политика, която засяга всички, трябва да ги обединява политически. „Ние не действаме партийно или в интерес на някого, ние действаме в интерес на всички български граждани“, посочи министър Румяна Бъчварова и посочи, че тази политика се оценява добре от европейските ни партньори.

„Не е случайно, че ФРОНТЕКС тук откри своята нова служба“, заяви вътрешният министър и попита дали в държава, която има проблем ФРОНТЕКС ще направи този жест. „Фактът е, че България е държавата на външна линия, която най-добре контролира тези потоци. Не казвам, че ние сме ги спрели тотално. Никой не може да каже в тази ситуация, това е невъзможно. Ние сме създали такава организаиця и контрол, така че никой да не остане извън него“, заяви Бъчварова и уточни, че тези мигранти, които властите не са успели да задържат на вход в страната, биват задържани на изход.

По думите й през последната една седмица хората, които задържат на изход, които се опитват да преминат в Сърбия, на 99% не са нововлезли бежанци.

Във връзка със състоянието на бежанските центрове, тя посочи че има трудности, тъй като има много хора там. „Агенцията за бежанците, която е отговорна за условията, действа според своите правомощия и на максимум на своите възможности“, каза Бъчварова и посочи, че се работи по един по-добър координационен механизъм между Агенцията за бежанците и Дирекция „Миграция“, за да вървят по-бързо процедурите.

„Организацията по здравното обслужване не е на МВР, но ние и това следим“, коментира Бъчварова. По думите й, това не може да бъде тема за скандали, защото рефлектира върху всички.

В Ямбол излизат на протест срещу бежанците

Протест срещу бежанците ще се проведе в Ямбол. Това заяви Красимира Колева, един от организаторите на протеста. „Ние имаме право...

Във връзка с протеста срещу бежанците в центъра на София, тя поясни, че се вземат мерки и има постоянни патрули. „Нека не забравяме и факта, че ние тези хора не можем тотално да ги арестуваме“, посочи министър Бъчварова.

Вътрешният министър обясни, че за да се гарантира по-висока сигурност, има повече патрули, жандармерия и всеки ден се провеждат специализирани операции на територията на София.

С моя заповед е активирана втората степен на опасност, което означава подготовка за готовност и една от мерките за тази готовност е да се създадат условия за безпроблемно временно настаняване, допълни Бъчварова.

„Това са усилията ни в момента, които се прави опит да се компрометират и да се спрат. Усилията ни са да бъдем подготвени, ако има такова извънредно събитие. Знаете, че от последната една година ние правим тренировъчни учения. Разработили сме национален план с три варианта, ако това се случи как се действа в такива случаи“, каза министър Бъчварова.

По отношение на границата тя посочи: „След като обявихме, има разположени повече на брой сили там. Има допълнителни патрули, по друг начин е организирана постовата дейност“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика