Бъдещата роля на Станишев в левицата – все още мистерия

22611
Бъдещата роля на Станишев в левицата – все още мистерия
Снимка: БГНЕС

Макар да бе затрупан с журналистически въпроси относно това каква ще бъде позицията му в БСП оттук насетне, Сергей Станишев не отговори конкретно на нито един от тях. На брифинг след днешния пленум на партията той заяви, че ще остане в „първите редици на борбата в името на каузата”, но не и дали това означава, че ще продължи да бъде лидер на формацията.

По-рано днес Станишев заяви, че на конгреса на БСП на 27 юли ще бъде обсъден избор на нов председател на партията и че той ще подкрепи този нов лидер. Не бяха споменати обаче конкретни имена на евентуални наследници на поста. В същото време Станишев каза, че ще продължи да бъде ключов фактор в партията, а по неофициална информация е поискал да запази позицията си в предизборния щаб.

„Червен” конгрес на 27 юли и избор на нов лидер на БСП предложи Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи на 27 юли да се проведе конгрес на левицата, на който да бъде обсъдена кандидатура за нов предс...

Стана ясно обаче, че политикът иска да изгражда голяма лява коалиция. Този модел в Европа е известен като ПАСОК по името на общогръцкото социалистическо движение, създадено от Андреас Папандреу след свалянето на военната хунта през 1974 г. По сходен модел у нас лидерът на българските и европейски социалисти Сергей Станишев иска да обедини всички ляво демократични формирования и движения и да остане ръководна фигура на цялата коалиция.

На въпрос защо само преди седмица е казал, че няма да се отказва от председателското място, Станишев отговори: "Тогава това беше вярно, нямаше как да кажа нещо различно. Моето днешно решение е изстрадано, изхождайки от интересите на българите и БСП. Предстои ни трудна кампания, в която ще понасяме удари от различни посоки. Ще направя всичко възможно предстоящият конгрес да даде сила на партията".

Шефът на ПЕС отказа да коментира и твърденията, че ще бъде избран за еврокомисар. "БСП ще обяви номинацията си за еврокомисар преди евентуалните консултации. На България й трябва силна и достойна кандидатура", заяви той.

На питане дали еврокомисарското му място е договорено с ДПС, Станишев каза: "Не участвам в такива сделки. Ако смисълът на всичко беше аз да замина еврокомисар, щяхме още една година примерно да изкараме в този формат на управление".

Какво ще се случи на пленума на БСП днес?

Днес на "Позитано" 20 ще се проведе Национлния пленум на БСП. Заседанието бе планирано за по-ранна дата, но впоследствие отложено зара...

По повод рокадите в редиците на левицата, Станишев заяви, че Драгомир Стойнев (енергиен министър и новоизбран зам.-председател на партията) е "човек с кауза и визия, с позиция, която отстоява, минал през много изпитания като министър". Новият шеф на "червената" парламентарна група Атанас Мерджанов пък е "опитен парламентарист, диалогичен, разумен и отговорен човек".

Самията Стойнев каза, че ако бъде номиниран за председател на БСП, ще приеме да участва в надпреварата.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика