България е част от стратегията на САЩ да сдържа Русия, казва американски дипломат

31552
България е част от стратегията на САЩ да сдържа Русия, казва американски дипломат
Снимка: Getty Images/Guliver

България е включена в плановете на Пентагона за сдържане на Русия, стана ясно от изказването на зам.-военният министър на САЩ Кристин Уормът на слушания в Конгреса. Това стана само два дни след излизането на десетгодишната прогноза за развитието на света на "Стратфор", където беше посочено същото нещо. Според американските анализатори това се прави в рамките на двустранни споразумения, извън НАТО, въпреки че става въпрос за отношения със страни-членки на НАТО.

Спирайки се на някои положителни резултати от предишната политика на "рестартиране" в отношенията с Русия, тя в същото време каза, че сега "за нас е много по-необходимо да препотвърдим голямото знамение на сдържането и нашите задължения по член 5-ти" от Североатлантического договора", предаде БГНЕС. Става дума за колективната отбрана на страните-членки на НАТО.

Уормът поясни, че САЩ възнамеряват да "сдържат по-нататъшната руска агресия" в Европа, застрашаваща стабилността на континента. По думите й САЩ вече са предприели редица мерки, включително "са осигурили същественото си военно присъствие в страните от Балтика, Полша, Румъния и България".

Освен това по думите й през последната година САЩ "трикратно са увеличили участието на своите ВВС в патрулирането на въздушното пространство в района на Балтика", разширили са съвместните учения с полските военни летци и 14 пъти са изпращали свои военни кораби в Черно и Балтийско море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика