X
 
 

България преведе 1.2 млрд. долара на САЩ за изтребителите F-16

3645 4
България преведе 1.2 млрд. долара на САЩ за изтребителите F-16
Снимка: Gettyimages
Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Преводът е нареден на 8 август от Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на Република България. С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили. С потвърждението от Агенцията за получените по сметката на Република България 1,2 милиарда долара за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

Елена Поптодорова пред Actualno.com: Сделката за F-16 ни разполага в семейството на Запада

Днес (6 август) американската компания Lockheed Martin представи подробности за сделката за изтребителите F-16 Block 70. По време на пр...

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите (LOAs) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment). Те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.).

Actualno.com припомня, че на нарочна пресконференция миналата седмица от компанията Lockheed Martin заявиха, че България ще получи абсолютно съвместими с изискванията на НАТО машини, които ще се поддържат у нас.

Подробности за новите изтребители четете в този материал.

Actualno.com

Етикети:

 • Възможен сценарий 4 Възможен сценарий преди 6 месеца Профил на трол?
  България преведе 1.2 млрд. долара на САЩ за изтребителите F-16, но не се знае дали ще ги получи ако руска компания участва в строителството на АЕЦ Белене, тъй както стана с Турция привела пари за F-35 но САЩ отказват да и ги дадат понеже е доставила руски С-400.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  субСидерова предизборно от името на патриотарстващия ДС-катун буташе Фактура за 1,2 млрд.$ на американския посланик за да ни ги платят за базите и оказаните услуги и доставки! И какво стана: редовния посетител на руското посолство заедно със субСидер, ДС-Ванче караШкембе им подписал превод за 1,2 млрд.$ от нашата кесия за американците?! Излиза, че плащаме 2,4 млрд.$ за 8 самолетчета! х 1,75 лв./$ виж още ›› = 4,2 млрд.лв.! Пък и още до края на 2019 щяло караШкембе да приведе 1,5 млрд.лв. за 60 бронирани коли, т.е. по 25 млн. лв за една бронирана кола!? При положение че произвежданите в Червен бряг БТЛМП-а излизаха на дъжавата по 400-500 хил.лв парчето!!! Пък и се гласи да иахарчи и още неизвестно колко милиарда за некакви катери и лодки "до края на мандата"! Въобще мандата на ДС-Ванче караШкембе ще ни излезе към 10 млрд. лева без ДСС и без комисионните!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  България - страна на крадци,ку*ви и предатели !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А за българите кой ще преведе няколко милиарда за да заживеят по-добре???