България не иска да признае присъствието на американски военни

5825
България не иска да признае присъствието на американски военни
Снимка: БГНЕС

България сякаш се срамува или със сигурност се опитва да не обявява шумно разполагането на американски военни сили на своя територия, след като САЩ вече започна да предислоцира военни в Централна и Източна Европа. Поведението ни като страна-член на НАТО контрастира на това на Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния, които приветстваха идването на 3500 военни и стотици бронирани машини.

На практика у нас няма трайно да се разполагат щатски бронирани машини, въпреки че през последните години на няколко пъти висши щатски военни заявяваха, че такива ще бъдат разположени. За България обаче е избран съвсем различен вариант на постоянно присъствие от това в останалите държави - чрез учения. Затова от почти две години у нас се провеждат непрекъснати маневри както на съвместната българо-американска база Ново село, така и на Граф Игнатиево, пише в. "Сега".

Несигурността е дойна крава за отбранителни фирми в Европа

Европейските лидери са на път да инвестират много повече средства в бюджетите за отбрана, позовавайки се на изпълнената с предизвикател...

Противоречивият сигнал относно присъствието на американски военни на българска територия беше даден от военния министър в оставка Николай Ненчев, който заяви в края на миналата седмица, че България не е част от решението за разполагане на американски военни в Източна Европа. "Това е решението, което взехме във Варшава и то е за Прибалтийските републики и Полша. Ние нямаме ангажимент към тази операция", заяви още той.

Изявлението на военния министър е странно, тъй като от години страната ни е част от операцията "Атлантическа решителност", в рамките на която е засилването на военното присъствие на САЩ в Европа. Това може да се види и на сайта на операцията. Тя беше започната след анексирането на Крим от Русия, за да се гарантира сигурността на източния фланг на НАТО.

Ротациите на американските военни за учения са през 6 месеца, което означава, че чрез отделни военни части те присъстват непрекъснато, за да бъде гарантирана сигурността на източния фланг. За тази година не е ясно все още какви съвместни маневри са планирани между армиите на двете държави. През септември 2016 година щатски изтребители поеха временно и охраната на българското небе.

През тази година НАТО възнамерява да изпрати в Полша, Литва, Латвия и Естония няколко хиляди войници. Първо те ще бъдат настанени в Полша, а след това в още седем държави - от Естония до България. Командването ще бъде в Германия.

САЩ настояват от догодина да разположат 4000 войници в Източна Европа

В началото на февруари 2017 г. американската армия ще разположи в Европа танкова бригада на постоянна ротация. Това съобщи командващият...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика