България не иска, но заради ЕС вдига цената на визите за руснаци

5995
България не иска, но заради ЕС вдига цената на визите за руснаци
Снимка: Pixabay

България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро. Това обяви пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро.
Това обяви пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му досега руснаците са ползвали облекчение - по-ниска такса за туристическа виза, която иначе струвала 80 евро. "Това облекчение ще отпадне. Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза, ще трябва да се съобразим", каза Димитров.
Над 60 000 руснаци са посетили страната ни от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.
"Руснаци по морето има. Около 100 хиляди имота имат руснаците по нашето Черноморие. Те влизат през Турция, плащат сериозни разходи, за да кацнат в България, но въпреки това идват" посочи Димитров.
Министърът подчерта, че всеки един турист е желан турист в България.
Тази година министерството отчита 5 150 000 туриста в страната ни при 6 100 000 към края на август в предкризисната рекордна 2019 г. "Наваксваме спада", каза Димитров. В момента основната задача пред държавата е да направи по-агресивна кампания, за да може летният туристически сезон да бъде удължен до края на септември.
Българските туристи представляват 60% от заетостта по Черноморието това лято, отчете още Димитров.
Към момента около 20 000 украински бежанци са настанени в хотели, като ще се направи опит програмата да бъде удължена до края на октомври, каза министърът. Той увери, че основна негова задача е да се издължи на хотелиерите. 
"Всяка една стотинка ще бъде проверена как е била разходвана, когато сме 100% сигурни, че няма измами, всичко ще бъде платено. В края на програмата ще има период от 10 дни и всеки, който се чувства ощетен, ще може да подаде жалба. Ако има грешка, тя ще бъде поправена", увери Димитров.България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро. Това обяви пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

По думите му - досега руснаците са ползвали облекчение, като са имали по-ниска такса за туристическа виза, която иначе струвала 80 евро. "Това облекчение ще отпадне. Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза ще трябва да се съобразим", каза Димитров.

Другата седмица плащат парите на хотелите, настанили украински бежанци

Другата седмица ще бъдат изплатени всички средства на хотелиерите, които подслониха украински бежанци. Това съобщи служебният министър ...

Припомняме, че на 31 август ЕС официално реши, че ще затрудни издаването на визи на руски граждани за достъп до територията на блока, но няма да ги спре напълно. Пълна блокада не бе наложена заради липсата на единодуше сред държавите членки.

Естония и Финландия бяха най-активни в призивите за общ европейски подход срещу издаването на шенгенски визи на руснаци, като дори предприеха самостоятелно подобни мерки. Прибалтийската република наложи пълна забрана, а скандинавската страна ограничава туристическите визи от 1 септември до 10% от настоящия им брой.

Полша, Литва, Латвия, Нидерландия и Чехия подкрепиха мярката, а резерви за пълна забрана имахме ние, Германия, Португалия и Франция. Против се обявиха още Гърция и Кипър, разчитащи на руските туристи през летния сезон.

Над 60 000 руснаци са посетили страната ни от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. "Руснаци по морето има. Около 100 хиляди имота имат руснаците по нашето Черноморие. Те влизат през Турция, плащат сериозни разходи, за да кацнат в България, но въпреки това идват", каза Илин Димитров.

България е против предложението да не се издават визи на руски граждани

България подкрепя споразумението за издаване на визи, подписано между ЕС и Русия. Това заяви служебният зам.- външен министър Костадин ...

Министърът заяви, че всеки един турист е желан в България. Тази година министерството отчита 5 150 000 туристи в страната ни при 6 100 000 към края на август в предкризисната 2019 г.

"Наваксваме спада", каза Димитров. "В момента основната задача пред държавата е да направи по-агресивна кампания, за да може летният туристически сезон да бъде удължен до края на септември".

Българските туристи представляват 60% от заетостта по Черноморието това лято, отчете още министърът.

Към момента около 20 000 украински бежанци са настанени в хотели, като ще се направи опит програмата да бъде удължена до края на октомври, каза Димитров. Той увери, че основна негова задача е да се издължи на хотелиерите. 

Шолц е против ЕС да блокира руснаците: "Това е войната на Путин, не тяхната"

Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на обсъжданата забрана за издаване на туристически визи за страните от Европейския съюз...

"Всяка една стотинка ще бъде проверена как е била изразходвана. Когато сме 100% сигурни, че няма измами, всичко ще бъде платено. В края на програмата ще има период от 10 дни и всеки, който се чувства ощетен, ще може да подаде жалба. Ако има грешка, тя ще бъде поправена", каза Илин Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика