България подкрепи Албания за статут на страна-кандидат за членство в ЕС

16703
България подкрепи Албания за статут на страна-кандидат за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин взе участие в Съвета „Общи въпроси" на ЕС, който се проведе днес в Люксембург. Сред основните теми в дневния ред бяха разширяването и подготовката на Европейския съвет на 26 и 27 юни т.г.

В началото на заседанието министър Вигенин информира Съвета за трагичните наводнения в България през изминалата седмица, които взеха човешки жертви. Той благодари на всички държави-членки и институции, изразили своята съпричастност и готовност за оказване на съдействие. Министърът уточни, че бихме оценили високо всяка помощ, когато специфичните нужди във фазата на възстановяване станат по-ясни.

Албания официално става кандидат-член на ЕС

Албания официално получава статут на кандидат-член на Европейския съюз. Това решиха днес вече членуващите в обединението страни. Прегов...

СОВ взе решение да даде на Албания статут на страна-кандидат за членство в ЕС. Министър Кристиан Вигенин потвърди българска позиция в подкрепа на Албания, като подчерта ясния политически сигнал към албанските власти и позитивното въздействие, което то би имало за продължаване на усилията за реформи и за справяне с предизвикателства.

В рамките на дискусията за подготовката на заседанието на Европейския съвет на 26-27 юни българският външен министър поиска по-амбициозна политика по миграцията, убежището и границите, при стриктно спазване на принципа на солидарност и справедливо разпределение на отговорностите. Той подчерта, че за справяне с проблемите на миграцията е необходим общ подход и осигуряване на адекватно финансиране и гъвкавост за държавите, поемащи непропорционално голям миграционен натиск.

Европейският съвет предстои да обсъди и редица икономически въпроси, в това число растежа, конкурентността, заетостта, пакета климат-енергетика и др. Днес министрите проведоха първи дебат по Съобщението на ЕК относно Европейската стратегия за енергийна сигурност, което е тясно свързано с рамката за климата и енергетиката 2030 г .

Министър Вигенин изрази становището, че източниците и трасетата на природен газ са от съществено значение за европейската енергийна сигурност и независимост. От тази гледна точка всички проекти, които носят потенциала да допринесат за диверсификация на източниците и маршрутите, трябва да бъдат разглеждани като допринасящи за енергийната сигурност - в това число и проектът „Южен поток".

Синът на Ругова влезе в затвора, Албания е на прага да стане кандидат-член за ЕС

Синът на бившия косовски президент Ибрахим Ругова – Ук Ругова беше осъден на един месец затвор по обвинение в участие в организ...

Министрите също така обсъдиха с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой документа по стратегическия дневен ред на ЕС за следващите пет години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика