България подкрепя Грузия за европейска интеграция

27968
България подкрепя Грузия за европейска интеграция
Снимка: БГНЕС

България следи с подчертано внимание и подкрепя последователните усилия на Грузия за европейска и ероатлантическа интеграция, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с министъра на външните работи на Грузия Мая Панджикидзе, предаде Стандарт нюз.

Налице са отлични политически отношения, които могат да се задълбочават и динамизират – особено тези в икономическата сфера, допълни Михаил Миков. По думите му можем да бъдем полезни на Грузия както с позитивния, така и с негативния си опит, особено в областта на реформата в съдебната власт.

ОССЕ приветства "положителните и прозрачни" президентски избори в Грузия

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) днес определи проведените президентски избори в Грузия като „положите...

Министърът на външните работи на Грузия определи визитата си в България като изключително полезна и резултатна. Тук съм сред приятели, заяви Мая Панджикидзе, защото чувстваме ангажираната подкрепа на вашата страна и сме силно заинтересовани от разширяване на сътрудничеството в редица области, сред които земеделие, транспорт, енергетика и търговия. Вашият опит е полезен за нас, защото вече сте постигнали целта, към която ние се стремим – членството в Европейския съюз, добави тя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков поздрави Грузия за постигнатите в страната през последните години успехи и за развитието на демократичния процес. Той бе категоричен, че междупарламентарното сътрудничество е важен инструмент за по-нататъшните партньорски и приятелски отношения между двете страни.

По време на официалното си посещение в България министърът на външните работи на Грузия Мая Паджикидзе се срещна и с председателя на Комисията по външна политика в 42-рото Народно събрание Янаки Стоилов, както и с членове на комисията.

Българските парламентаристи дадоха висока оценка на дипломатическите отношения между двете страни, които имат установени традиции, но и сериозен потенциал за бъдещо развитие. Председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов определи Грузия като важен търговски партньор. Той допълни, че не бива да се допуска спад на нивото на стокообмена и изрази надежда за още по-динамично сътрудничество в областта на търговско-икономическите връзки.

Грузия излиза от ерата Саакашвили

В Грузия приключва една ера - ерата на отиващия си президент Михаил Саакашвили, който след два мандата вече няма право да се кандидат...

Янаки Стоилов заяви, че Грузия може да разчита на българската подкрепа за присъединяването си към Европейския съюз и НАТО.

На срещите си в парламента министърът на външните работи на Грузия Мая Паджикидзе изрази благодарност за подкрепата на страната ни за териториалната цялост и суверенитета на Грузия, както и за евроатлантическата й интеграция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика