България се включва в най-мащабното учение на НАТО в 21. век: Ето с какво

10219
България се включва в най-мащабното учение на НАТО в 21. век: Ето с какво
Снимка: Министерство на отбраната

България ще участва в най-голямото военно учение на НАТО от Студената война насам - Steadfast Defender 2024, което започва на 22 януари и ще продължи до месец май. На територията на страната ни няма да се провеждат тренировъчни действия, потвърди министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С какво участва България?

Сценарият на учението, в което ще участват около 90 000 военнослужещи от страните членки на НАТО, предвижда отбранителни действия в северната част на източния фланг на Алианса.

„На българска територия към момента не се предвижда присъствие на чужди войски и провеждане на някакви активни действия. В него (учението - бел. ред.) участваме с офицерите в щабовете на НАТО, както и с наши щабове, които ще участват в планирането на компютърно подпомагани учения“, посочи Тагарев, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Военният министър обяви това по време на откриването на новия дълбоководен басейн на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Съоръжението е най-съвременното от този тип в Черноморския регион и ще функционира като Център за отработване на операции по оцеляване на море.

Още: НАТО: Страните членки не трябва да очакват мир, а да се готвят за война с Русия

Снимка: Министерство на отбраната

Какво ще е учението?

Около 90 000 военнослужещи ще участват в най-голямото учение на НАТО от десетилетия насам, известно като Steadfast Defender 2024. Главният командир на Алианса Кристофър Каволи заяви, че войските ще са съставени от държавите членки на НАТО и Швеция, която скоро трябва да се присъедини към военния съюз. Преди дни стана ясно, че Великобритания ще ангажира 20 000 военнослужещи за участие в мащабните учения на НАТО в цяла Европа през първата половина на тази година, както и военни кораби и изтребители.

Учението ще се проведе в Германия, Полша и Прибалтика - според Financial Times.

Ученията ще тестват способността на съюзниците в продължение на месеци да участват в конфликт с противник, толкова способен, колкото Русия, както и срещу коалиция от държави, водени от Руската федерация. Всичко това е предизвикано от продължаващата агресия на Москва в Украйна.

Още: Нови учебници по история заради Русия и как да се докажем пред НАТО: Съвети от бивш министър (ВИДЕО)

Модернизация на българската армия

Междувременно началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира инвестиционната план програма с приоритетни проекти за модернизация на въоръжените сили. „В ограничения ресурс, с който разполагаме, трябва да бъдем прагматични и да извличаме уроците си от конфликтите и от войната в Украйна, за да има ефект, когато инвестираме средства за отбрана в способности. Приоритетите, които си поставяме, са разузнаване и наблюдение, противовъздушна отбрана, укрепване на способностите в морския домейн, като трябва да продължим усилията в сухопътния и военновъздушния, както и в Силите за специални операции, и в логистиката и всестранното осигуряване“, заключи адмирал Ефтимов, цитиран от МО.

Още: Русия ще нападне НАТО? Реална ли е тази заплаха?

Разминирането в Черно море

Ефтимов коментира и коалицията между България, Турция и Румъния за разминиране на Черно море. За да заработи реално групата, е нужно Турция да ратифицира споразумението, посочи той.

Тодор Тагарев допълни, че групата ще бъде отворена за участие и за други съюзнически страни от НАТО, но без кораби, тъй като операцията ще се реализира според правилата на Конвенцията от Монтрьо - т.е. кораби на НАТО не могат да плават в Черно море повече от 21 дни. Сформирането на групата помага за намаляване на рисковете за корабоплаването, посочи Тагарев и добави, че командването на групата ще бъде на ротационен принцип.

Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че от една година военният флот не е работил по фактически сигнал за плаващи морски мини. "Получавани са сигнали, но нито един от тях не е бил реален. От началото на тази година не сме получавали сигнали", каза Михайлов, цитиран от БТА.

Няма да пращаме наши военни в Червено море

Междувременно Тагарев потвърди, че няма официално решение да бъдат изпратени наши военни в Аденския залив или Червено море, за да участват в коалицията срещу йеменските бунтовници хути. Единствено на дневен ред стои изпращането офицери в щаба на операцията, който дори физически не се намира там, поясни той, цитиран от БНР.

Още: Тодор Тагарев: Нямаме решение да участваме в операцията в Червено море, обмисляме го

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика