Цацаров: Пеевски ще бъде разпитан заради твърденията на Ченалова

6317
Цацаров: Пеевски ще бъде разпитан заради твърденията на Ченалова
Снимка: БГНЕС

Категорично подкрепям решението на колегите от ВСС да не подават оставка. Самото ѝ поискване толкова скоро след промените в Конституцията противоречи на логиката. А е и юридически невъзможно. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия.

По думите му скандалът с SMS-а, препратен от премиера Борисов до върховния съдия Лозан Панов, е "измислен" проблем. "SMS-ът не беше знак за натиск на изпълнителната над съдебната власт. Натиск е някой да те принуди да направиш нещо. Мен такъв SMS не може да ме уплаши. Изпращането му е толкова укорително, колкото показването на личната кореспонденция. Това е измислен проблем", каза той. 

Противно на това какво каза той, Христо Иванов не си тръгна с облекчение. При него имаше голяма разлика в начина, по който говори, в зависимост от мястото, на което се намираше, каза още Цацаров.

Яневагейт

Делян Пеевски ще бъде разпитан заради твърденията на уволнената като съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова, стана ясно от думите на главния прокурор.

Вчера Ченалова заяви, че Пеевски не е фактор в съдебната система, но е разбрал колко важно е да имаш медии, за да я владееш. По думите ѝ Пеевски имал тесен контакт с Владимира Янева, която беше отстранена от поста председател на СГС.

Цацаров: Няма да си дам оставката заради Христо Иванов и Радан Кънев

Докладът на ЕК е болезнено реалистичен, показва слабостите на множество наши институции, казва и че има слаб напредък относно корупци...

Цацаров попита защо Румяна Ченалова е толкова словоохотлива пред всички медии, а когато трябва думите ѝ да бъдат записани в протокол за разпит, единствените ѝ думи са "Не знам" и "Не помня".

"Прословутите записи са манипулация. Те са пуснати услужливо, изчислено във времето. Експертизата доказа, че са манипулирани. А от онзи сайт "Биволь" ли, "Крава" ли, не представят записите, за които твърдят, че са СРС-та", каза Цацаров.

Оставка

Попитан дали ще подаде оставката си, главният прокурор коментира: "Защо да си тръгвам, защо да им доставям това удоволствие? Когато мисля, че правя нещо в правилната посока, го правя. Държа на мнението на близките ми, както и на хора, които смятам за авторитети, например проф. Огнян Герджиков. Но не ме карайте да съобразявам действията си с площадни клакьори, със собственици на медии. Няма да си тръгна само защото в "Капитал" искат така".

"Аз не съм сложен за главен прокурор, за да мълча. Радан Кънев не случи на прокурор. Няма да стоя и да мълча, когато той си плакне устата", допълни той.

Иванов: Управляващите искат да спасят Цацаров

В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят Цацаров. По този начин бившият пр...

Цветан Василев

Във връзка с екстрадирането на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев от Сърбия, Цацаров заяви, че няма изгледи Василев скоро да бъде върнат на българска територия. "Екстрадирането се бави необосновано дълго заради сръбските органи", поясни той.

Престъпност

Главният прокурор коментира, че действително хората имат нужда от сигурност и спокойствие - при тази ситуация в страната те отсъстват. Но според него е така, защото цялата концепция, целият модел на системата за сигурност е сбъркан.

„МВР трябва да бъде министерство, което разполага с полиция и много голяма жандармерия – но не такава пред парламента, а да работи навън – в малките селища. Не може един районен инспектор да работи за три села. НС трябва да направи това – трябва промяна на закона. Мисля, че това силово министерство трябва да бъде при хората – това е въпрос не на Бъчварова или на който и да е министър, а на концепция, която да се приеме в НС”, подчерта Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика