Христо Иванов: Основният сюжет е как да се покрият записите по "Яневагейт"

4380
Христо Иванов: Основният сюжет е как да се покрият записите по "Яневагейт"
Снимка: БГНЕС

Огнища на напрежение като това в Галиче показват, че хората имат много ниско доверие в органите на правосъдието. Това констатира бившият правосъден министър Христо Иванов, коментирайки протести срещу кмета на Галиче Ценко Чоков и синът му Мартин, който се забърка в скандали с побой.

Иванов обвърза това недоверие са Висшия съдебен съвет (ВСС), което се превеждало в „езика на местната реалност”. Според него на ниско ниво магистратите се опитвали да си вършат работата както трябва.

От тази година ВСС ще гласува явно с помощта на специален софтуер

От 2016 година Висшият съдебен съвет (ВСС) приема всички свои решения при явно гласуване в изпълнение на Закона за изменение и допълнен...

По скандала с назначаването на Димитър Узунов за ново лице на ВСС и разпечатката от телефона на Узунов, с която се „доказва”, че той не е имал комуникация сутринта, когато е пратен SMS до Бойко Борисов, Христо Иванов отговори, че ако разпечатката доказва нещо, той би се извинил. Споделих вътрешната си убеденост – обществена тайна е комуникацията на г-н Узунов с премиера, убедено каза Христо Иванов пред Нова телевизия. Още в понеделник (18 януари) ако бяха показани телефоните, а не няколко дни по-късно, бих се съгласил. След издънката с Ченалова и Янева сигурно са взети мерки с електронната комуникация, каза Иванов, който счита акцията на Узунов с разпечатката за „замазване”.

Важното в случая е, че с „Яневагейт” лъсна съмнението за огромна корупционна мрежа в Софийския градски съд – най-важният съд на България. Сега основният сюжет е как да се покрият записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Ако бяха сериозно проверени тези записи истински, това беше шанс да се осъществи операция „Чисти ръце”, смята Иванов. Той постави въпроси и към прокуратурата за експертизата за записите – кой е направил експертизата, защото не е ясно името на експерта, защо не се поставя под съмнение смисълът на записите, след като и Ченалова многократно потвърди намиращото се в записите.

Тази година ще се обсъжда статутът на главния прокурор. Докато той има толкова власт, няма да има промяна. Призовавам и политиците, и обществото да обърнат сериозно внимание на „безконтролния главен прокурор”. Абсолютно съм сигурен, че ще има промяна рано или късно – това е системен проблем на българската демокрация, каза Христо Иванов. Той отрече да има нещо различно от професионални отношения със Сотир Цацаров и го призова да обясни за какво му трябва безконтролността. Използва ли я в разследването на КТБ, използва ли я в Костинброд, как по толкова странен начин се заметоха тефтерчетата на Филип Златанов – прокуратурата няма да отговори, убеден е бившият правосъден министър. Може би в крайна сметка българското държавно обвинение ще отговори пред международна експертиза – неслучайно Бойко Борисов говори през декември миналата година как му хрумнало ЕС да ни помага за правосъдието, заяви Иванов. Ако искаме реална борба с корупцията, трябва да има реформа на прокуратурата – това е играта в момента, сигурен съм, че ЕК ще го отрази в доклада си по Механизма за сътрудничество и проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика