Цацаров: Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма

402
Цацаров: Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма
Снимка: БГНЕС

Няма сигнали за терористични заплахи към България, всяка информация за евентуална атака у нас се проверява от МВР и ДАНС, дори и да е с ниска степен на достоверност. Трябва е бързо да се придвижи Законът за противодействие на тероризма

Това заяви пред бТВ главният прокурор Сотир Цацаров. Ситуацията в Истанбул наистина е тревожна и тази ситуация е такава, че може да се случи на практика навсякъде, уточни той. Според него това, което трябва да се случи у нас бързо, „не е свързано с някакви извънредни или показни мерки. Така или иначе принципно е необходимо охраната на летища и граничните пунктове да бъде засилена, каквато информация имам, че МВР перманентно предприема такава охрана”, предаде БГНЕС.

„Това, към което аз искам да насоча вниманието, е необходимостта от бързо разглеждане на закона за противодействие на тероризма. Този закон според мен трябва да влезе в НС по възможно най-бързия начин и народните представители бързо да се произнесат по него. Това е необходимо, заяви Цацаров. Той подчерта, че това трябва да стане въпреки, че има много гласове, които говорят за това, че законът по някакъв начин ограничава човешките права. Но трябва да е ясно, че това е разумно ограничаване.

„Говоря така, защото съм участвал и в самата работа по създаването на закона, защото познавам антитерористичното законодателство на много страни и защото този закон не е създаден на базата на свободно творчество от хората, които са работили експертно върху него, а те не са малко. Той е създаден на основата на опита и най-малкото, което можахме да прочетем и възприемем от законодателствата на други страни”, каза главният прокурор.

Той е категоричен, че няма терористични заплахи към страната ни. „Но можете да сте сигурни, че се работи в пълно съдействие с ДАНС и МВР. т. е. всеки сигнал, макар и с ниска степен на достоверност, подлежи на съответната проверка. Още повече, че на практика ние сме пред финал на досъдебното производство за атентата в Сарафово. Плановете на наблюдаващите прокурори са до 15 юли обвинителният акт да влезе в спецсъда”, каза той.

Нито прокуратурата, нито МВР имат отношение към преместването на Димитър Желязков от болницата в Бургас в столична болница, твърди обвинител номер едно.” Преместването, доколкото на мен ми е известно, е резултат от решението на роднините на Димитър Желязков. Всичко останало – начинът, по който той е приет в една болница, начинът, по който е преместен от една в друга болница, са въпроси, за които отговарят ръководствата на тези болници. Димитър Желязков няма статут на обвиняем към този момент и не мога да ви отговоря на въпроса защо. Как е възможно човек да бъде приет по клинична пътека толкова бързо в болница, която по принцип се занимава с онкологични заболявания. Но очевидно това е въпрос, на който отговор дължи здравната ни система”, каза Цацаров.

За проверките в Слънчев бряг след престреката там, Цацаров заяви, че общо взето на място бе проведен пълен анализ на ситуацията там и този анализ бе работен. Всичко, което се случва там е внимателно планирано. Планирано е с ръководството на ОДМВР в Бургас. Планирано е и с ГДБОП. Така че това не е финала на това планиране Продължаваме и по-нататък.

„По отношение на ситуацията в Слънчев бряг трябва да кажем още, че не може Слънчев бряг да съществува като държава в държавата. Нека си зададем един друг въпрос, който дори не е свързан с нивото на престъпност. Слънчев бряг е една територия, която не се управлява от община Несебър – говоря по отношение на своята устройствена част, а е територия, на която има дуализъм между „Слънчев бряг” АД и община Несебър”, каза Цацаров. Според него „този дуализъм ражда първите предпоставки за всички нарушения, които са свързани с пътна безопасност, с режимна търговия и т.н - а оттам насетне тази територия дава и възможностите за престъпна дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика